Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Palatul Principilor din Alba Iulia, viitor spaţiu expoziţional avangardist. Proiectul Ligiei Vlasa, declarat câștigător

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Palatul Principilor din Alba Iulia, viitor spaţiu expoziţional avangardist. Proiectul depus de Ligia Vlasa, declarat câștigător

Institutul pentru Politici Publice în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia a organizat, în perioada 7-31 martie 2017, concursul de idei pentru transformarea și reintroducerea în circuitul urban a unui important sit istoric (Palatul Principilor) nefuncțional în prezent, dar cu potențial de revitalizare. Votul online al proiectelor înscrise în concursul de idei s-a încheiat.

Citește și: Demersuri pentru restaurarea Palatului Principilor – proiect în valoare de 21,7 milioane de lei supus spre aprobare consilierilor locali din Alba Iulia

Cele trei proiecte supuse jurizării și votului public au fost: ”Palatul Principilor – Viral, o structură manifest”; ”Palatul Principilor – Simbol istoric și cultural, provocare contemporană”; ”Palatul Principilor – Spațiu expozițional avangardist”, toate proiectele fiind propuse de tineri albaiulieni. În urma votului online și a jurizării proiectelor înscrise în concursul de idei pentru transformarea și reintroducerea în circuitul urban a Palatului Principilor, propunerea ”Spațiu expozițional avangardist” (înscrisă de Ligia Vlasa, fostă elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia) a fost desemnată câștigătoare.


În documentul redactat și depus de Ligia Vlasa, accentul cade pe conținutul și tematica viitoarelor expoziții. Acestea ar trebui să fie ”purtătoare de semnificație, comunicatoare pentru privitor, spații de petrecere a timpului liber și să ofere alternative pentru mediile educaționale formale. (…) Propun spațiile expoziționale avangardiste, spații care explică idei științifice, care comunică optim informații socio-culturale, mulate bine pe structura societății. De exemplu, o sferă interactivă creată de NASA, ”SOS” (Science On a Sphere, Știința într-o sferă), care dă senzația că Pământul, animat de patru video-proiectoare, chiar plutește în acel spațiu”.

Citește și: Palatul Principilor, Casa Memorială Camil Velican, bază de agrement în zona Bazinului Olimpic, reparaţii capitale ale străzilor, pe LISTA obiectivelor de investiţii a Primăriei Municipiului Alba Iulia

Tehnologia digitală, spațiile ludice expoziționale, spațiile colective participative, spațiile verzi, conservate și folosite ca atare sunt doar câteva dintre ”firele conductoare” prin care autoarea propune revitalizarea Palatului Principilor. Aceste propuneri din proiectul câștigător vor fi luate în considerare în cadrul documentației de proiectare ”Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia“, realizată de SC K&K Studio de Proiectare SRL în cadrul unui contract încheiat cu Primăria municipiului Alba Iulia.

Contractul vizează ansamblul Palatul Principilor, mai puțin corpul E (cel din spatele statuii ecvestre lui Mihai Viteazul), acesta fiind inclus într-un proiect de restaurare depus de municipalitate, finanțat în cadrul POR 2014-2020, și care a trecut recent de etapa de evaluare (proiectul a primit 95 din 100 de puncte).

Administrația locală albaiuliană se află așadar foarte aproape de momentul semnării contractului pentru restaurarea și punerea în valoare a Corpului E (cel mai vechi și cel mai vizibil) al Palatului Principilor din Alba Iulia, finanțarea fiind de aproximativ 5 milioane de euro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Incident ȘOCANT la o grădiniță din Alba: O îngrijitoare a luat un pumn în față de la o mămică supărată Un incident șocant a avut loc săptămâna trecută, mai exact miercuri 17 aprilie, la o grădiniță din orașul Cugir. Una dintre îngrijitoarele a primit un pumn în gură de la mama unei fetițe. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea