Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Agresiunea unui anumit tip de politică asupra românilor trebuie să înceteze!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sunt Christian Schuster, provin dintr-o familie germano-română din Sebeș și am rămas, chiar departe de casă fiind, atașat de locul și oamenii de aici. Sunt în mod profund de-al locului.

schusterAm promovat atât în activitatea profesională, cât și în cea civică, toleranța etnică și religioasă, fără de care România ca stat nu ar fi fost niciodată posibilă. Azi, sunt lector universitar la Facultatea de Studii Europene a Universității Ba­beș-Bolyai din Cluj-Napoca. Sunt vicepreședinte al Senatului acestei universități din anul 2012, dată la care eram încă asistent universitar, fiind astfel unul dintre cei mai tineri membri ai conducerii universității. În această calitate, am militat pentru dreptul tinerilor, studenți și cadre didactice deopotrivă, de a fi incluși în procesul de luare a deciziilor.

Cred că o societate responsabilă nu exclude din procesul decizional tinerii. Am activat în diverse funcții de condu­cere și reprezentare, fiind coordo­nator de programe de studii, coor­donator de programe de cooperare internațională cu universități din Germania și Austria, director de de­partament și membru în mai multe comisii ale Senatului. Ca și cadru di­dactic am organizat numeroase eve­nimente de educație politică pentru tineri și prelegeri de popularizare a științei, totul din dorința de a oferi tinerilor posibilitatea unei educații mai largi, bazate pe cunoaștere, pe respect față de diversitate și pe res­ponsabilitate socială.

Datoria vieții noastre

În discursul său inaugural la noua universitate românească de la Cluj, din anul 1919, istoricul Vasile Pârvan a vorbit despre ceea ce el numea „datoria vieții noastre”, spunând atunci că „suntem datori să luptăm pentru a păstra întru eternitate această imunitate (a sufletului na­țiunii) față de decădere și moarte. Cum am putea o clipă să facem o concesie Răului, când știm că pu­terile lui, chiar cu cea mai îndârjită luptă a noastră, tot uriașe rămân.” În acest spirit am decis să părăsesc zona de confort a mediului academic și să-mi depun candidatura pentru un mandat de deputat în Parlamentul României, pe lista USR.

Fără îndoială trăim vremuri în care doar a predica binele co­mun nu mai este suficient, în care lupta pentru o societate echitabilă și deschisă nu mai poată fi purtată din poziția defensivă a mișcărilor de protest, ci trebuie dusă pe terenul legislativ, la sursa „răului”.

De ce candidez?

Când mi s-a propus să candidez din partea USR, am refuzat inițial fără să stau prea mult pe gânduri. Nu mi se părea că politica este un mediu destul de curat pentru conștiința mea. Mi-am schimbat însă opțiunea când, după câteva zile, o doam­nă care, după vârstă, ar fi putut fi mama mea, s-a arătat consternată de refuzul meu: „Păi dacă nici voi, care ați mai rămas prin țară, nu fa­ceți ceva pentru copiii voștri și pen­tru ca ei să aibă un viitor aici, atunci cine?” Acest dialog a avut loc la o întâlnire a membrilor Forumului De­mocrat al Germanilor din Cluj-Na­poca, la care a fost premiată, pentru activitatea de o viață în slujba școlii, o învățătoare excepțională. Această întâmplare m-a făcut să îmi reconsider locul în societate și responsabilitatea pe care o port față de românii care cred că nu putem sta la nesfârșit deoparte ca și când pe noi politica nu ne privește. Ne privește, prin ochii fiecărui copil din mediul rural care nu poate ajunge la facultate, prin ochii fiecărui medic care își dorește o șansă în plus pentru pacienții săi, prin ochii celor 400 de români care părăsesc zilnic România.

Sunt un om educat, care provine dintr-un neam de sași care au clădit ceva timp de 900 de ani pe aceste meleaguri, și ca atare nu am dreptul să las țara pradă hoției și minciunii. M-am simțit dintr-o dată obligat să dau înapoi societății tot ceea ce s-a investit în mine, toată educația de care am beneficiat, atât în familie, cât și în școli, toată experiența pro­fesională și de viață de care am avut parte. Am simțit că o candidatură având la bază o platformă clară și coerentă poate face ca agresiunea unui anume tip de politică asupra românilor să înceteze.

Publicat de SC Unirea Pres SRL la comanda partidului politic Uniunea Salvaţi România, cod unic de identificare a mandatarului financiar 11160072

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea