Rămâi conectat

Ştirea zilei

Osemintele a trei partizani anticomuniști, împușcați de Securitate, găsite degradate într-o groapă comună, la Cricău

Dragoş Suciu

Publicat

în

Osemintele a trei partizani anticomuniști, care au murit în 1949 într-o confruntare armată cu trupe ale Securităţii, au fost descoperite, marți, la Cricău, județul Alba, într-o groapă comună, scheletele lor fiind într-o stare foarte degradată deoarece ei au fost îngropați la doar 40 de centimetri adâncime.

Arheologul Gheorghe Petrov, expert al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că groapa de la Cricău în care au fost îngropați cei trei – Ştefan Popa, Nicolae Moldovan şi Cornel Pascu – este cea mai superficială din câte a văzut în întreaga sa activitate.

”Groapa de înmormântare am identificat-o în luna iunie pe baza unor mărturii, pe baza multor deplasări cu diferiți martori de-a lungul timpului în zonă și am făcut o verificare de teren. Acum am venit la loc fix, sigur, a fost cu aproximație. E o groapă comună, cu trei victime, puse unul lângă altul, în paralel, doi sunt pe spate, cel din mijloc e pe burtă. Groapa a fost foarte superficială, e prima dată când am avut ocazia să văd o groapă atât de mică. Undeva la 40 de cm adâncime medie, terenul e ușor în pantă, deci într-o latură e mai puțin, iar în alta mai mult”, a spus Gheorghe Petrov.

Expertul IICCMER a adăugat că miercuri va fi oficiată o slujbă religioasă și va fi efectuată partea ce ține de criminalistică.

”De la IPJ Alba vor veni specialiști pentru a-și lua datele, pentru a face raportul criminalistic și împreună cu un medic legist îi vom extrage și vor fi duși la Alba Iulia pentru a fi analizați. Scheletele sunt foarte degradate, având în vedere adâncimea mică, pătrunderea apei, înghețul dezghețul, vă dați seama că le-au distrus”, a mai spus Petrov.

Cei trei vor fi reînhumați la Alba Iulia.

Acţiunea a avut obiectiv deshumarea și recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale lui Ștefan Popa, Nicolae Moldovan și Cornel Pascu, care au murit la 8 martie 1949 într-o confruntare armată cu trupe și cadre operative ale Securității.

Cei trei au fost surprinși și omorâți într-o locuință sezonieră care se mai păstrează și astăzi cu unele modificări, arată IICCMER.

”În ziua de 6 martie a fost încercuită zona Muntelui Capra, unde gruparea lui Ștefan Popa își avea baza și adăpostul principal. Partizanii au reușit să spargă încercuirea și cinci dintre ei s-au retras pe Valea Cricăului, într-o poiană situată sub Muntele Piatra Craivii, locul fiind cunoscut sub denumirea de Bogoloaia. Aici, în ziua de marți, 8 martie, partizanii au fost surprinși într-o locuință sezonieră, care se mai păstrează și astăzi cu unele modificări. A avut loc o confruntare armată în urma căreia trei partizani au fost omorâți și doi luați prizonieri. Între cei uciși s-a aflat și Ștefan Popa, conducătorul organizației, alături de care au fost împușcați Nicolae Moldovan și Cornel Pascu. Prizonieri au fost luați Ioan Scridon și Alexandru Maxim”, potrivit sursei citate.

Ștefan Popa, fiu de preot ortodox, a fost ofițer în Armata Regală și veteran de război. El și-a manifestat sub diferite forme opoziția față de regimul de atunci și a pus bazele unui grup de rezistență armată anticomunistă.

Nicolae Moldovan, de religie greco-catolică, a absolvit Liceul Titu Maiorescu din Aiud și a urmat trei ani Facultatea de Drept din Cluj, unde s-a manifestat ca opozant anticomunist. Ca să evite arestarea, în august 1948 a dispărut de la domiciliu alăturându-se lui Ștefan Popa

Cornel Pascu a absolvit Școala Normală și a fost învățător. Deoarece la domiciliul său au fost găsite materiale de propagandă ale P.N.Ț., a fost exclus din învățământ și condamnat la trei luni de închisoare, fiind închis la Penitenciarul din Alba Iulia. În 1948 a aderat la Organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale, condusă de maiorul Nicolae Dabija.

Cercetările de la Cricău sunt efectuate, în prezența unui procuror militar, de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud), alcătuit din Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea