Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ortodocşii din Alba vor referendum: credincioşii Arhiepiscopiei Alba Iuliei sunt împotriva trecerii la Mitropolia Ardealului!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    La începutul acestui an, s-a scris despre deciziile forurilor de conducere ale Arhiepiscopiei Alba Iuliei, prin care acestea se pronunţau cu privire la trecerea, din punct de vedere al jurisdicţiei canonice, de la Mitropolia Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu sediul la Cluj-Napoca, la Mitropolia Ardealului, cu sediul la Sibiu. La rândul său, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Alba Iuliei s-a pronunţat, în data de 21 ianuarie, în favoarea trecerii arhiepiscopiei la Mitropolia Ardealului. De curând, la începutul acestei luni, Patriarhia Română a explicat printr-un comunicat că prin rearondare se echilibrează o jurisdicţie teritorială. Tot la începutul acestei luni, în perioada 8-9 februarie, s-a realizat un sondaj de opinie pe un eşantion de 1.021 indivizi din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi alte câteva sute persoane din judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Potrivit rezultatelor sondajului de opinie, 96 la sută dintre cetăţenii intervievaţi din judeţ susţin că sunt religioşi şi 92 la sută dintre respondenţii din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au spus că sunt persoane religioase. 56 la sută dintre albaiulienii intervievaţi au auzit de iniţiativa Arhiepiscopiei Alba Iuliei, de a trece de la Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului la Mitropolia Ardealului, iar dintre locuitorii mitropoliei amintite 51 la sută cunosc acest fapt.
Întrebaţi dacă ar fi de acord ca arhiepiscopia de care aparţin să se mute la o altă mitropolie, 64 la sută dintre cei intervievaţi, din judeţ şi 65 la sută dintre cei din mitropolie au spus „NU”. Totuşi, 17 la sută dintre albaiulieni şi tot atâţia din cei din mitropolie spun că le este indiferent, iar 17 la sută din persoanele din Alba şi 14 la sută dintre cei din mitropolie sunt de acord cu această mutare. 67 la sută dintre albaiulienii cuprinşi în acest sondaj susţin că această măsură ar avea un impact negativ asupra enoriaşilor, iar 22 la sută susţin că efectul va fi pozitiv. De subliniat faptul că 60 la sută din albaiulieni sunt de părere că e nevoie de un referendum, iar 33 la sută nu consideră că se impune o astfel de acţiune. Cei 60 la sută susţin că vor fi prezenţi la referendum, alţi 24 la sută din albaiulieni spun că probabil vor veni, 5 la sută – probabil nu, iar 9 la sută nu vor participa la referendum. Din cei prezenţi la referendum 77 la sută vor vota împotriva mutării arhiepiscopiei la Mitropolia Ardealului, iar 23 la sută sunt de acord cu această mutare. La nivelul mitropoliei, 63 la sută din cei intervievaţi susţin că vor vota împotriva mutării episcopiei. Reamintim că rearondarea teritorială a Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi discutată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se va reuni în 16-17 februarie a.c. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea