Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ore întregi de muncă, în spatele unui mărțișor hand-made, vândut cu 3,5 lei la Alba Iulia – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Între 10 minute și cinci ore de muncă, multă pasiune și dăruire, stau în spatele unor mărțișoare hand-made, care sunt din ce în ce mai puține la Alba Iulia, comercianții orientându-se spre cele clasice.

Citește și: Mesaje de 1 martie • Mesaje de Mărţişor • Mesaje de primăvară, SMS -uri, felicitări şi urări frumoase pe care le puteţi trimite odată cu venirea primăverii

Cristina Oneț este unul dintre puținii vânzători, din Alba Iulia, care produc mărțișoare hand-made, din ceramică, felii de lemn, hârtie, flori naturale, fluturași obținuți prin tehnica traforajului sau pânză de iută.

În total, ea oferă 15 tipuri de mărțișoare, fiecare la prețul de 3,5 lei. Unele le produce în 10 minute, iar altele în trei, patru și până la cinci ore. Spre exemplu, pentru mărțișoarele cu Mickey și Minnie, făcute din ceramică cu uscare la aer, alocă cinci ore.

Citește și: mesaje de Mărțișor

”Se întinde o foaie de ceramică, exact cum  întinzi aluatul pentru o plăcintă, iar apoi folosesc diferite modele de decupat. Pe acestea cu capetele lui Mickey și Minnie le-am obținut din două tipuri de cercuri, unul mai mare și altul mai mic. Cu ajutorul cercului mai mare am făcut capul, iar urechiușele le-am obținut cu ajutorul unei matrițe de decupat ceva mai mică. După decupare, se lasă câteva ore la uscat, la aer, iar apoi se asamblează și se lipesc urechiușele de cap. Apoi se pictează, iar la final dăm un strat de lac, punem șnurulețul și cartonașul”, a spus, luni, Cristina Oneț.

Oamenii care trec pe lângă taraba ei, mai greu de observat deoarece este micuță, se bucură că văd ”în sfârșit ceva care nu e kitskh”.

”Am văzut multe mărțișoare de prost gust, care efectiv nu vestesc în niciun fel venirea primăverii. Când văd un astfel de mărțișor (n.r. unul croșetat) mă gândesc la munca ce a stat în spatele lui”, a spus un bărbat între două vârste.  

Cristina Oneț a început să lucreze la mărțișoare cu două săptămâni de a-și aduce taraba pe Bulevardul Transilvaniei, principalul loc din Alba Iulia de comercializare, și susține că rămâne în total, trei zile, de dimineața până seara, deoarece nu are foarte multe, în jur de 500.

Citește și: MESAJE de 8 MARTIE, Ziua Femeii. Urări, felicitări, SMS-uri pentru femeile din viața voastră: mame, iubite, colege sau profesoare

La Alba Iulia se observă cum, clasicele mărțișoare au luat locul celor hand-made, deoarece reduc mult truda comercianților.

”Am avut acum patru ani mărțișoare hand-made. Nu știu dacă mai găsiți anul acesta undeva în Alba Iulia. Eu nu am mai făcut deoarece e mult de lucru și nu merită. Peste două zile poate găsiți să cumpărați, că vin educatoarele cu copii de la grădinițe”, a spus o vânzătoare, întrebată dacă se mai găsesc astfel de produse.

În schimb, o altă femeie care vindea felicitări și mărțișoare clasice, majoritatea la 1-2 lei bucata, a fost deranjată de o astfel de întrebare: ”Ce vrei? Astea nu-ți plac?”. Citește și: mesaje de ziua femeii

La Alba Iulia au fost stabilite două locuri de vânzare a mărțișoarelor, în centrul municipiului și în cartierul Cetate, iar prețurile variază între un lei și depășesc 50 de lei, dacă sunt suflate cu aur sau argint.

[nggallery id=3494]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea