Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operaţii pe retină în premieră la Alba Iulia. Noi performanţe la Clinica privată de diagnosticare şi chirurgie oftalmologică „Opticline”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

clinica opticline alba iulia01La Clinica privată de diagnosticare şi chirurgie oftalmologică „Opticline” din Alba Iulia, a doctorului Teodor Holhoş, s-au înregistrat în acest an, peste 2000 de operaţii de cataractă, o boală a ochiului care duce la tulburări de vedere, iar pupilele se colorează în alb sau cenuşiu. Operaţiile de înlocuire a cristalinului se efectuează cu aparate de înaltă performanţă şi precizie astfel că, combinate cu măiestria profesională a doctorului Teodor Holhoş şi a echipei sale, s-a ajuns să fie efectuate până la 30-35 de operaţii într-o zi.

Cea mai „bătrână” cataractă a fost operată la un cetăţean în vârstă de 98 de ani, iar cea mai rapidă, care a durat circa 5 minute la un cetăţean suferind de o boală cumplită, ce nu putea sta nemişcat decât câteva minute.

Acum, operaţiile de cataractă, de înlocuire a cristalinului, au devenit unele de rutină, tratate însă cu maximum de profesionalism, astfel încât toţi pacienţii să poată pleca acasă cu o lentilă potrivită şi să-şi recapete complet vederea la ochiul sau ochii care au fost operaţi.

clinica opticline alba iulia02Experienţa acumulată de tânărul şi pasionatul medic Teodor Holhoş, cât şi dotarea clinicii cu cele mai noi şi performante aparate şi tehnologii, proces aflat într-o continuă dezvoltare, au permis ca în ultima vreme aici să aibă loc mai multe premiere medicale, atât pentru Alba Iulia, pentru judeţul nostru cât şi la nivel naţional pentru că în ţară se fac puţine asemenea operaţii.

Este vorba de intervenţiile chirurgicale pe retină, partea cea mai sensibilă a ochiului, un ţesut ca o foiţă de 350 de microni asemănătoare cu „pieliţa” de pe creier. Retina este de fapt un strat de ţesut care conţine prelungiri nervoase ce acoperă 2/3 din partea posterioară a globului ocular. Razele luminoase pe care cristalinul, lentila ochiului, le reuneşte într-un focar pe retină, reprezintă stimulul specific al celulelor senzoriale la lumină sau receptorii vizuali. Aceste celule asigură acuitatea vizuală şi perceperea culorilor şi conexiunilor dintre ele, se asamblează într-un mesaj vizual care este transmis prin nervul optic la centrul vizual din creier.

Cu vârsta, în retină pot apărea mici dezlipiri, „lacrimi”, „găuri”, astfel că în ochiul afectat apar puncte negre în mişcare şi străfulgerări de lumină, iar vederea devine tot mai înceţoşată.

În lipsa tratamentului potrivit se poate ajunge la orbire definitivă.

clinica opticline alba iulia03Intervenţiile pe retină cu ajutorul laserului ale doctorului Teodor Holhoş, cauzate fie de cauze naturale, de îmbătrânire, fie de accidente sau de diverse boli, în special diabet au salvat mulţi ochi ai unor cetăţeni din Alba Iulia, din Aiud, Turda, Sibiu, Petroşani etc.

Una dintre cele mai dificile operaţii, unică în ţară, a avut loc la un pacient ce a avut o „gaură” în maculă din cauza unei membrane care a căzut pe retină. O operaţie delicată, grea, care a necesitat mai mult de două ore şi care este destul de scumpă, datorită materialelor consumabile, şi care a probat din plin profesionalismul, măiestria şi arta doctorului şi a echipei sale şi care a fost filmată şi înregistrată şi va fi prezentată la mai multe congrese naţionale şi internaţionale. De regulă, afecţiunile la nivelul retinei şi al maculei, situată în centrul retinei conduc la scăderea rapidă a durerii şi apoi la orbire. De aceea ele pot fi considerate o bătălie pe viaţă şi pe moarte pentru salvarea vederii omului, mai ales că de regulă, pacientul vine târziu la medic şi orice întârziere, mai mare de 6 luni, este fatală pentru ochi. Recuperarea este şi ea mai îndelungată, dar merită toate eforturile.

Nu putem decât să ne bucurăm că Alba Iulia a devenit un centru medical oftalmologic de prim rang, prin clinica doctorului Teodor Holhoş, un medic dar şi un om excepţional, preocupat mereu de însuşirea celor mai noi cunoştinţe şi tehnici în domeniu, dar şi dedicat pacienţilor pentru ca ei să se poată bucura din plin de lumina ochilor! (G.C.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea