Rămâi conectat

Ştirea zilei

Operații amânate la Spitalul Județean din Alba Iulia și posibile acțiuni în instanță după scandalul dezinfectanților

Dragoş Suciu

Publicat

în

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, care se află pe lista unităților sanitare unde au fost găsite probe neconforme cu dezinfectanți, a amânat, marți, o parte din operații, iar managerul instituției, Nicoleta Coșarcă, a spus că îi va acționa în instanță pe vinovați.  

spital01Întrebată dacă se va îndrepta în instanță împotriva Hexi Pharma, Coșarcă a precizat că, ”indiferent, ori într-un caz, ori în altul, dacă Hexi Pharma e vinovat și produsele au fost diluate ne vom îndrepta direct, nu ne vom constitui parte civilă. Dacă nu e așa, cine a lansat această poveste tot va trebui să arate de ce a făcut acest lucru”.

Managerul SJU Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a spus, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că cinci-șase operații, care nu au fost urgente, au fost reprogramate, pentru că instituția nu mai folosește produse Hexi Pharma.

Cazurile urgente se operează, în acest sens medicii urmând să decidă care sunt acestea, a mai afirmat Coșarcă.

Nicoleta Cosarca01”La ora aceasta ne-am oprit programul operator pentru că nu mai folosim produsele acestea, dar nici altele nu găsim. Ieri și azi am oprit programul operator, astăzi am reușit să luăm împrumut de undeva, am vorbit cu Târgu Mureș, mâine ne livrează un strict necesar. Mâine vor veni produsele. Am luat împrumut, nu de tip Hexi Pharma că așa ni s-a recomandat, cu toate că nu în scris, să nu mai lucrăm cu produsele acestea. Aceste produse aveau autorizație de punere pe piață valabilă până în 2024”, a spus Coșarcă.

Coșarcă a adăugat apoi că spitalul a luat împrumut iod, o substanță care se folosește în blocul operator.

Managerul Spitalului din Alba Iulia a spus că Hexi Pharma, firmă în mijlocul scandalului privind eficacitatea dezinfectanților, beneficiază de prezumția de nevinovăție, însă dacă se vor găsi vinovați îi va acționa în instanță.

”Deci sunt două variante, vă spun, eu am o strategie pentru ambele variante. Dacă într-adevăr acești produși au fost falsificați este cel mai mizerabil lucru care mi s-a putut întâmpla în viața aceasta, dar noi îi vom da în judecată și nu le vom cere numai daune materiale pentru toată achiziția pe care au făcut-o în perioada aceasta cu dobânzi, penalități și daune morale, nouă și pacienților noștri. Voi învăța și pacienții, care au suferit infecții, îi învăța și îi voi consilia pe pacienți să se îndrepte împotriva lor. Dar și dacă nu e așa, cineva va trebui să plătească pentru această bătaie de joc ce a ajuns sistemul de sănătate la ora aceasta”, a afirmat Coșarcă.

Ec. Nicoleta Coșarcă a mai spus că, în 2015, la Spitalul din Alba Iulia au fost descoperite 90 de infecții nosocomiale, iar în primele trei luni ale anului curent, 44.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia este unul dintre cele 50 din țară unde au fost depistate probe neconforme în urma controalelor dispuse de Ministerul Sănătăţii prin intermediul Direcţiei de Sănătate Publică.

Managerul Spitalului din Alba Iulia a declarat că o singură probă a ieșit neconformă, însă după o testare ulterioară toate probele au ieșit conforme.

Polițiștii au ridicat, sâmbătă dimineața, toate contractele existente între Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia și Hexi Pharma, precum și substanțe și materiale sanitare, respectiv săpun lichid, soluții de betadină și clor (tablete).

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea