Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Obligațiile legale pe care le au părinții care pleacă la muncă în alte țări și își lasă copiii acasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

cules capsuniPărinții sau tutorii care pleacă la muncă în străinătate sunt obligați, conform legislaţiei în vigoare, să notifice această intenție serviciului public de asistență socială din localitatea de domiciliu. În caz contrar, ei riscă amenzi de până la 1.000 de lei.

Tutorele sau părinții care pleacă la muncă au obligația să anunțe autoritățile române de acest lucru cu minimum 40 de zile înainte de plecarea din țară, potrivit Legii nr. 272/2004. Notificarea trebuie făcută către serviciul public de asistență socială, iar prin aceasta trebuie desemnată, în mod obligatoriu, o persoană care să se ocupe de întreținerea copilului.

În cazul în care nu anunță serviciul public de asistență și nu desemnează o persoană pentru a îngriji copilul rămas în țară, tutorele sau părinți ce pleacă din țară sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Persoana desemnată trebuie să facă parte din familia extinsă (rudele de până la gradul al IV-lea inclusiv, cum sunt bunicii, unchii/mătușile sau verii), să aibă minimum 18 ani și să poată întreține copilul în perioada în care tutorele legal sau părinții sunt plecați. De asemenea, această persoană trebuie să îndeplinească și condițiile materiale, și garanțiile morale pe care le implică creșterea unui copil.

Acordul persoanei desemnate să întrețină copilul celor plecați la muncă în străinătate se exprimă personal în fața instanței ce soluționează cererea, în termen de trei zile de la depunerea ei.

Hotărârea instanței conține detalii despre drepturile și îndatoririle pe care le are persoana căreia i se deleagă autoritatea părintească și intervalul în care ea are efect. Această delegare a autorității părintești se face pe o perioadă limitată, de maximum un an.

După ce își dă acordul, persoana căreia i s-a delegat autoritatea părintească trebuie să participe, în mod obligatoriu, la un program de consiliere organizat de serviciile publice de asistență socială, pentru a preveni situațiile de conflict, neadaptare sau neglijență în relația cu minorul.

sursa: avocatnet.ro, digi.24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea