Rămâi conectat

Actualitate

Nomenclatorul activităţilor independente impozitate prin tranșe de venit a fost publicat în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ordinul MFP nr. 925/2017 privind aprobarea Nomenclatorului activităţilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activităţi desfăşurate de contribuabilii care realizează venituri din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, a fost publicat, marți, în Monitorul Oficial.

Potrivit art. 69 alin. (2) din Codul fiscal, prin Ordin al Ministrului Finanțelor, se aprobă nomenclatorul activităților ce pot fi impozitate în baza normelor anuale de venit. Impozitarea veniturilor utilizându-se metoda tranșelor de venit este permisă pentru un număr de 130 de activități, la care legiuitorul a prezentat și codurile CAEN corespunzătoare activităților din economia națională.

Metoda impozitării prin tranșe de venit pentru acele activități permise poate fi aplicată până la un nivel anual maxim al veniturilor de 100.000 euro, calculat la cursul de la 31 decembrie al anului în care au fost realizate veniturile.

Din punctul de vedere al evidenței, contribuabilii ce realizează venituri impozitate prin tranșa de venit, completează în Registrul de încasări și plăți, numai partea corespunzătoarea încasărilor. Desigur, aceste înregistrări reprezintă și sursa de date pentru respectarea unei eventuale obligații de înregistrare în scopuri de TVA.

Autoritățile fiscale – Direcțiile generale ale finanțelor publice au obligația să adopte și să publice nivelul impozitului pentru respectivele tranșe de venit, în trimestrul al 4 lea al anului anterior celui în care se va aplica respectiva impozitare.

Contribuabilii pot opta pentru impozitarea cu tranșe de venit sau impozitarea în sistem real. În această situație, declarația privind modul de impozitare se depune la Autoritatea fiscală, fie în 30 de zile de la începerea activității, fie până pe data de 31 ianuarie a anului pentru care se optează la respectiva procedură de impozitare. Această procedură de impozitare se va aplica minim 2 ani.

Dacă un contribuabil optează pentru impozitarea pe baza tranșelor de venit și desfășoară mai multe activități distincte, tranșele de venit se aplică pentru fiecare activitate. Dacă contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă datorată accidentării, spitalizării, etc., normele de venit se reduc.

Dacă contribuabilul desfășoară în aceeași perioadă activitate salarială, respectiv se află într-o perioadă de incapacitate a forței de muncă datorată accidentării, spitalizării, etc, normele de venit se reduc proporțional cu perioada nelucrată. Acești contribuabili trebuie să se adreseze ANAF în termen de 5 zile de la producerea respectivului incident, prezentând documente justificative.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea