Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ÎPS Irineu,Arhiepiscop al Alba Iuliei:Nobleţea creştină a cetăţii Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La Alba Iulia, în ultimul timp, s-au desfăşurat lucrări de săpături şi cercetări arheologice, în zona catedralei romano-catolice din cetate. În urma acestora, s-a descoperit prima biserică creştină răsăriteană din Transilvania, datând din secolul al X-lea. Această descoperire excepţională confirmă existenţa şi continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. De asemenea, confirmă existenţa unei vieţi bisericeşti organizate. La sfârşitul mileniului I exista o episcopie la Alba Iulia, avându-l în frunte pe episcopul Ierotei.
În veacul al X-lea era la Alba Iulia un centru creştin puternic. De aceea, împăratul Bizanţului Constantin al VII-lea Porfirogenetul (†959) l-a invitat la Constantinopol pe principele de Valachia Transiuana, Iuliu cel Bătrân, cu monahul Ierotei. Acolo, în capitala imperială, împăratul i-a acordat lui Iuliu titlul de „Patricius”, iar patriarhul Teofilact (†956) l-a hirotonit pe Ierotei ca prim episcop al acestor plaiuri româneşti.
Este îmbucurător să aflăm, după mai bine de un mileniu, că Alba lui Iuliu (Alba Iulia) a fost transformată, la mijlocul secolului al X-lea, în sediu episcopal răsăritean. Ceea ce a făcut ca Episcopia de Alba Iulia, păstorită de arhiereul Ierotei, să aparţină direct de Patriarhia apostolică a Constantinopolului a fost importanţa istorică, economică şi strategică a oraşului, amplasat în bazinul mijlociu al Mureşului.Această importanţă era recunoscută şi în exterior, în afara graniţelor acestui ţinut.
În Transilvania şi în regiunea Albei a existat viaţă creştină şi înainte de secolul al X-lea, dar aceasta era mai puţin organizată. Acest adevăr ni-l arată specialiştii din domeniul arheologiei şi istoriei. În acest sens, amintim bustul Tamyrei Bruda, fiica lui Cotylus Bruda şi a soţiei sale Sparga, primele femei încreştinate în secolul al II-lea, la Abrud. Mai amintim descoperirea paleocreştină de la Biertan (sec. IV), opaiţe de factură creştină din Alba Iulia (sec. IV) şi catarama cu cruce din secolul al Vl-lea, la Moşlea (jud. Alba).
În cimitirul medieval timpuriu, din secolele X-XI de la Alba Iulia, numit „Izvorul împăratului”, s-au găsit piese de inventar de factură locală şi bizantină, care asigură încadrarea cronologică a mormintelor în secolul al X-lea. Într-un mormânt, lângă schelet, s-a găsit o cruce episcopală bizantină relicvar, specifică secolului al X-lea. Este posibil ca aceasta să fi aparţinut episcopului ortodox Ierotei, acum trecut în rândul sfinţilor. În acest cimitir, s-au mai descoperit trei cruciuliţe „tip bizantin”. Acestea dau mărturie despre prezenţa masivă a românilor la Bălgrad, care a fost oraş impunător şi trainic, centru de voievodat, centru episcopal şi, mai târziu, centru politic şi cultural al principatului.
Mulţumim lui Dumnezeu că a rânduit să avem o dovadă incontestabilă, din Evul Mediu timpuriu, de creştinism românesc organizat, în cetatea noastră. Suntem conştienţi de rolul şi importanţa Sfântului Ierotei, ca prim episcop de Alba Iulia care a slujit într-o biserică episcopală. Din păcate, celelalte obiective româneşti importante şi alte documente au fost distruse în decursul istoriei, fără ca să mai rămână vreo urmă. Însă, această biserică a ierarhului Ierotei, recent descoperită, poate fi considerată obiectivul cel mai important de vizitat din interiorul cetăţii Alba Iulia.

†IRINEU
Arhiepiscop al Alba Iuliei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

15 aprilie: Ziua Mondială a Artei. Celebrarea recunoștinței față de contribuția artiștilor la îmbogățirea culturii și spiritualității universale

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 15 aprilie, anual, este celebrată Ziua Mondială a Artei, ca recunoștință față de contribuția oamenilor de artă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea