Rămâi conectat

Politică Administrație

Nivelul salariilor din comunism a fost depăşit abia după 19 ani!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Evoluţia salariilor românilor din 1989 încoace

Mulți români se plâng că salariul pe care îl primesc nu le ajunge să trăiască de la o lună la alta, că își duc zilele în sărăcie, deși muncesc corect. Analiștii economici au susținut că economia noastră e încă firavă și că unii angajați au o productivitate a muncii scăzută, motivând astfel nivelul redus al salariilor primite de mulți români. Potrivit statisticilor, în ultimii 5 ani ai comunismului, salariul mediu net din țara noastră, exprimat în dolari, la cursul BNR, a crescut de la 165 de dolari – în 1985, la maximum 206 dolari – în anul 1988.

portofel-cu-baniUn an mai târziu, în 1989, salariul mediu net pe economie a scăzut la 205 dolari. În luna octombrie a acestui an, salariul mediu net pe economie din țara noastră era de 517 dolari. Dacă privim cifrele, creșterea față de ultimii ani de comunism pare a fi una uimitoare, dar trebuie să avem în vedere că dolarul s-a devalorizat față de anii de dinainte de 1989. La valoarea actuală a dolarului, dacă luăm salariul din anul 1985, de 165 de dolari, acesta ar trebui să ajungă în prezent de 369 de dolari. Din păcate, saltul salariului net pe economie, în dolari, de +214%, de la 165 la dolari în anul 1985 la 517 dolari în octombrie 2017, devine mai puțin spectaculos dacă ținem seama de valoarea dolarului, fiind de doar 40 la sută. Dacă avem în vedere anul 1988, când salariul net în prețuri actualizate ale dolarului era echivalent cu 421 de dolari actuali, atunci creșterea reală este de doar 23 la sută. Dacă ținem seama de datele statistice, acestea relevă faptul că românii au depășit nivelul salariului din anul 1988 abia în anul 2007, deci după 19 ani. Totodată, după anul 2008, nivelul salariului net pe economie, calculat în dolari actualizați, nu a mai fost atins până acum.

Se poate vorbi despre devalorizarea leului față de dolar, dar din păcate nici creșterea salariului în lei nu e foarte mare. Potrivit INS, indicele salariului real din 2015 față de anul 2008 a fost de 111, ceea ce înseamnă că salariul real a crescut cu doar 11 la sută în cei 7 ani. După Revoluția din 1989 salariile au pornit pe un trend descendent. Perioada de tranziție de la comunism la capitalism a decimat salariul românilor, care a ajuns la un nivel mai mic cu 25 la sută față de perioada comunismului, fie că e vorba de valoarea nominală, care rezultă din cursul de schimb, sau de valoarea actualizată a dolarului. În anul 1992 s-a înregistrat cel mai mic salariu mediu pe economie, exprimat în dolari din 1985 încoace. Un al doilea minim al salariului exprimat în dolari sau actualizat s-a înregistrat în anul 1997 – când se vorbea de cei 15.000 de specialiști ai Convenției Democrate.

În primii 10 ani de democrație, țara noastră a avut parte de perioade de diminuare a salariilor, valorile minime fiind înregistrate în anii 1992, 1997 și 2000. Evoluția salariilor a fost în legătură cu evoluția întregii economii, iar cel de-al doilea minim înregistrat de salarii a precedat partea a doua a recesiunii economice cu aproape 2 ani. Al treilea declin, din anul 2000, s-a produs în momentul în care economia înregistra deja un salt timid. După ultima criză economică se observă o scădere a salariului calculat în dolari, atât în privința salariului nominal exprimat în dolari la cursul de schimb, cât și în cazul celui exprimat în dolari la valoarea actualizată.

În prezent, dolarul se apreciază constant în fața principalelor valute, și a leului, astfel că e posibil ca salariul net din următorii ani, exprimat în dolari, să se diminueze dacă guvernanții nu vor interveni. În prezent, dolarul e cotat indirect în raport cu leul, deci se ține seama și de evoluția monedei euro. Dacă euro e puțin șifonat, la fel va fi și leul. În ultimii 4 ani, leul a pierdut teren în fața euro, ceea ce înseamnă că economia la nivelul UE nu merge ca pe roate, iar noi depindem de această economie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea