Rămâi conectat

Ştirea zilei

Niciun deținut din Penitenciarul Aiud nu va fi eliberat ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unor surse demne de încredere, comisiile special înființate la nivelul Penitenciarului Aiud și-au încheiat activitatea de evaluare a persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.

Zero condamnați eliberați

Potrivit rezultatelor evaluărilor comisiilor formate din judecători, procurori şi personal administrativ, la nivelul Penitenciarului de Maximă Siguranță Aiud, în urma intrării în vigoare a Noului Cod Penal, începând cu 1 februarie 2014, niciun condamnat, din cei peste 900, nu întrunește condițiile necesare punerii sale în libertate.

Există însă 6-7 cazuri de minori, persoane aflate în executarea pedepselor, care vor beneficia potrivit viitoarei legii penale, de un regim deschis, educațional.

Circa 300 de deținuți pot beneficia de reducerea pedepselor în 2014, după intrarea noului Cod Penal

Chiar dacă niciun condamnat, aflat în executarea pedepsei privative de libertate în cadrul Penitenciarului Aiud, nu va beneficia de încetarea executării pedepsei la data intrării în vigoare a Noului Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date, circa 300 de deținuți întrunesc condițiile pentru modificarea pedepsei privative de libertate, din perspectiva legii penale mai favorabile. Mai exact, instanțele de judecată vor fi obligate să le reducă acestora pedepsele în concordanță cu noile reglementări, fără însă a-i putea pune în libertate în cursul acestui an.

Atenție! Modificarea pedepsei privative de libertate, din perspectiva legii penale mai favorabile, în cazul succesiunii în timp a legilor penale, reprezintă atributul exclusiv al instanţei de judecată.

Situația la Penitenciarul Bârcea Mare (Deva) 

La nivelul de competență teritorială a Curții de Apel Alba Iulia este și Penitenciarul Bârcea Mare (Deva) ce funcţionează ca o unitate de executare a pedepselor privative de libertate cu regim semideschis şi deschis.

Aici, potrivit evalurilor făcute de comisii, 6-7 condamnați întrunesc condițiile pentru încetarea executării pedepsei la data intrării în vigoare a Noului Cod penal sau în imediata apropiere a acestei date.

Peste 300 din cei circa 1.000 de deținuți de la Bârcea Mare ar putea obține reducerea pedepselor, în perspectiva noilor reglementări penale şi procesual penale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

La Gârbova de Sebeș, ca la oraș! Alimentarea cu gaz, prioritatea administrației locale

Unirea Ziarul

Publicat

în

La Gârbova de Sebeș, ca la oraș! Alimentarea cu gaz, prioritatea administrației locale Primăria comunei Gârbova se pregătește să aducă ultima utilitate care le mai lipsește cetățenilor, gazul metan. Proiectul „Înființare rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comuna Gârbova”, finanțat prin programul „Anghel Saligny”, este o prioritate pentru primarul Ioan Muntean. Astfel, cetățenii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea