Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Este o specie relativ scundă, atingând înălţimea de 0.2-0.6 m, mult ramificată şi cu frunze penat-sectate, cu segmente lineare. Începând din luna mai înfloreşte continuu până la sfârşitul lui iulie.
Produsul vegetal folosit. Oficinale sunt capitulele florale cu pedunculul lung de cel mult 1 cm, recoltate pe timp însorit după ce s-a ridicat roua şi când florile lor ligulate sunt dispuse orizontal, mai târziu răsfrângându-se (Flores Chamomillae). Ele se usucă la umbră în strat subţire, iar produsul obţinut are miros specific, aromat puternic, iar gustul este amărui aromatic. Datorită principiilor active, atât de variate chimic pe care le conţin, florile de muşeţel au proprietăţi farmacodinamice multiple şi anume: antispastice, antiinflamatoare, cicatrizante, stomahice, analgezice, antiseptice şi antihistaminice. Studiile de laborator efectuate în special în ultimele 3 decenii au precizat că activitatea antiinflamatoare a florilor de muşeţel se datorează chamazulenei, cea spasmolitică cumarinelor şi flavonelor, iar cea antihistaminică  proazulenelor.
lÎntrebuinţări. Intern, sub formă de infuzie 1-5 g %, florile de muşeţel se folosesc ca sedativ, carminativ, antispasmodic şi stimulent, în cistitele purulente dovedindu-se analgezice, antiseptice şi antiflogistice. Se beau 1-2 căni de ceai pe zi după mesele principale. Extern, infuziile şi decocţiile (5 %) se utilizează în dermatologie, în tratamentul paradentozelor (sub formă de gargare), ca vulnerar sub formă de cataplasme şi în spălături şi clisme.
lÎn arsuri florile de muşeţel se utilizează sub formă de ulei obţinut în modul următor: 10g de flori (două linguri) se îmbibă cu o lingură de alcool şi se lasă în repaus în vas astupat circa 4-5 ore, apoi peste amestec se toarnă 100 ml ulei de floarea soarelui şi totul se menţine 3-4 ore într-un vas metalic în care fierbe apa, amestecând din când în când. În sfârşit, după scurgerea acestui timp se filtrează, iar uleiul rezultat se păstrează  la rece în sticle colorate şi se foloseşte sub formă  de comprese puse pe răni.

Ceaiul de muşeţel şi întrebuinţările lui

Florile de muşeţel sunt cele care se folosesc în medicina naturistă sub formă de ceaiuri sau tincturi. Ceaiul de muşeţel este cunoscut pentru calităţile sale antiseptice şi bactericide, dar poate fi folosit şi pentru calmarea spasmelor muşchilor stomacului provocate de gastrite. De asemenea, ceaiul de muşeţel poate fi folosit şi în tratarea abceselor dentare, gingivitelor, hemoroizilor, conjunctivitei, durerilor de gât, gripei, durerilor menstruale, reumatismului sau sinuzitelor. Pentru o eficienţă şi mai rapidă, florile de muşeţel pot fi folosite în amestec cu alte plante medicinale, printre care se numără coada-şoricelului, pelinul, menta sau sunătoarea. Ceaiul obţinut dintr-un astfel de amestec se recomandă în tratarea gastritelor şi enteritelor. Pentru prepararea ceaiului de muşeţel aveţi nevoie de 150 de grame de flori de muşeţel la jumătate de litru de apă. Dacă optaţi pentru amestecul mai multor plante medicinale, folosiţi un amestec de aproximativ 200 de grame la o jumătate de litru de apă. Muşeţelul şi produsele naturiste din muşeţel pot fi consumate cu încredere şi în cantităţi mari deoarece nu au reacţii adverse asupra organismului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea