Rămâi conectat

Actualitate

Moș Nicolae vine pe 6 decembrie. Lucruri pe care nu le ştiai despre el

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Creștinii intră în febra Sărbătorilor de iarnă. Pe 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae și de aceea, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor, în noaptea dintre 5 și 6 decembrie.

1. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas

Numele de Santa Claus – sau al moșului următor care va veni, Moș Crăciun – vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas, sau Sfântul Klaus, adică Sfântul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu îl știai despre Moș Nicolae este că el este cel care a inspirat numele lui Moș Crăciun… de la Santa Claus, o derivație a numelui Nicolas.

Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae, urări de Sfântul Niculae, felicitări de Sfântul Nicolaie

2. Sfântul Nicolae a fost episcop grec

Sfântul Nicolmos-nicolaeae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a nascut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.

3. Unde este acum Moș Nicolae și cum arăta el când trăia

Relicvele sfântului Nicolas se afla pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici. Totuși, majoritatea oaselor sale se află intr-o biserică din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipă de cercetători din Marea Britanie au reușit să reproduca grafic chipul lui Sfântul Nicolae. Moș Nicolae era o persoana scundă și avea nasul spart, cand a murit. Iată și poza lui așa cum au reconstituit-o cercetatorii englezi.

4. Tradiția șosetelor vine de la Moș Nicolae

Traditia de a pune sosete pentru cadouri, vine de la Moș Nicolae – acesta făcea daruri secrete copiilor, și unele din ele era sa pună monede în șosetele lor.

5. Iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicolae

Din popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barba albă, iar în această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ninga. În această zi, se spune: „A întinerit Sf. Nicolae”. De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade în luna decembrie, și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se măreasca: „ La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n gaoace , zice poporu

6.Tradiția crenguțelor care prevestesc rodul anului viitor

De Moș Nicolae, se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.

7.Măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie

Pentru că era cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul mediu, măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

8.Sfântul Nicolae este patronul marinarilor

Sfântul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toți marinarii vin pe uscat la slujbă, în noaptea de 5-6 decembrie. Această tradiție este respectată de sute de ani în Olanda.

9.O părticică din moastele lui Moș Nicolae se află și în România

„Minunile săvârşite de Sfânt, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea Sfântul Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze”, a explicat părintele Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Română.

Istoria vieţii Sfântului Nicolae vorbeşte şi despre o altă minune, aceea că a izbăvit de la moarte trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Pe când aceştia erau în închisoare au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor; i-au pomenit şi de binefacerile ce le făcuse cu alţii, cum izbăvise de moarte pe alţi trei bărbaţi din Lichia. Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit ca bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte, a adăugat părintele Bogdan Teleanu.

În colindele româneşti, cântate iarna, se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că acea joardă a Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.

Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Astfel, în Germania, Franţa şi Olanda, ziua de 6 decembrie este considerată o sărbătoare religioasă, când sunt oferite cadouri copiilor şi săracilor.

Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Astfel, în unele culturi, sfântul călătoreşte cu un însoţitor care îl ajută. În Olanda, episcopul călătoreşte pe un vapor, sosind pe 6 decembrie. Are la el o carte mare, din care află cum s-au purtat copiii olandezi în timpul anului. Cei cuminţi sunt răsplătiţi cu daruri, iar cei obraznici sunt luaţi de asistentul său, Black Peter. Citește și: mesaje de Anul Nou, urări de Revelion, felicitări de Anul Nou

În Germania, el călătoreşte tot cu un însoţitor, cunoscut drept Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock, care vine cu un sac în spate şi o nuia în mână. Copiii obraznici sunt pedepsiţi cu lovituri de nuia.

La creştinii din Ghana, moşul care aduce daruri vine din junglă, în timp ce în Hawai, el coboară din barcă. În Danemarca, cel care aduce daruri cară un sac în spinare şi este purtat de reni. Copiii pregătesc o farfurie cu lapte sau o budincă de orez, în speranţa că aceasta va fi mâncată de elfi, personaje despre care se crede că îl ajută pe aducătorul de daruri.

Tradiţii pentru spor şi sănătate de Moş Nicolae

Copiii aşteaptă darurile lui Moş Nicolae
Potrivit unei tradiţii milenare, în seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetele cele mai bune şi le pun la uşa casei pentru ca Moş Nicolae să le umple cu daruri.

Sfântul Nicolae Protectorul

În tradiţia populară, Sfântul Nicolae este protectorul comercianţilor, călătorilor, marinarilor, fetelor nemăritate şi sărace şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor.

Ninge când Moş Nicolae îşi scutură barba

În tradiţia populară românească, Moş Nicolae este înfăţişat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă, bogată, iar când o scutură, peste pământ cad fulgi de nea. Atunci, în popor, se spune :” Iată, a întinerit moş Nicolae”.

Zăpada adusă de Moş Nicolae aduce noroc

Zăpada adusă de Moş Nicolae aduce rod bogat în grădini şi pe ogoare. De aceea, este bine să aducem în casă un bulgăre din zăpada dăruită de Moş Nicolae şi să fie pus într-un vas. După ce bulgărele se topeşte, apa rezultată o punem în glastrele cu flori, pentru ca familia să petreacă iarna cu bine.

Sfântul Nicolae stă la dreapta Lui Dumnezeu

În ajunul marilor sărbători, sfinţii părinţi spun că cerul se deschide pentru câteva clipe şi credincioşii au prilejul să-l vadă pe Sfântul Nicolae stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu. Apărător al credinţei în Iisus, protector al comercianţilor, ocrotitor al celor care sunt pedepsiţi pe nedrept, al călătorilor, al fetelor nemăritate şi, mai ales, al copiilor şi şcolarilor, Sfântul Nicolae (al cărui nume se traduce „biruitor de popor”) este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi din lumea creştină, considerat mesagerul surprizelor plăcute aduse copiilor şi celor care-i cer ajutorul.

Citește și: urări de Crăciun, mesaje de Crăciun, felicitări de Crăciun

Călătorie de folos

Cei care călătoresc cu diferite mijloace de transport trebuie să poarte în timpul călătoriei o iconiţă, care să-l înfăţişeze pe Sfântul Nicolae. Astfel, spune tradiţia, călătoria este cu folos.

La Biserica Sfântul Gheorghe Nou, moaşte ale Sfântului

În ţara noastră, din secolul al XIX-lea, la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti credincioşii vin să se roage la moaştele Sfântului. În racla adăpostită în sfântul lăcaş, există o parte din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh. De aceea, în sfântul lăcaş Sfântul Nicolae continuă şirul minunilor.

În bisericile cu hram bolnavii îşi găsesc alinare

Numeroase biserici din ţară, mai ales cele din Transilvania, poartă hramul Sfântului Nicolae. Bolnavii îşi găsesc alinarea rugându-se în astfel de biserici cu hramul Sfântului.

Dacă o icoană a Sfântului Ierarh este sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, apoi este dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, odorul religios face minuni în scurt timp, spun preoţii vizionari.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea