Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Momentul care “a ridicat” deasupra huiduielilor Ziua Naţională a României

Bogdan Presecan

Publicat

în

În istorica Sală a Unirii, Alba Iulia şi Chişinăul au făcut un mare pas spre reîntregirea neamului

Poate cel mai important moment al Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia a avut  loc, la ora 12.00, în Sala Unirii. În prezenţa premierului Emil Boc, miniştrilor Traian Igaş, Valeriu Tabără, Ion Ariton, Gheorghe Ialomiţianu, secretarului general al PDL – Ioan Olteanu, vicepreşedintelui Senatului – Petru Filip, liderilor PSD – Victor Ponta şi Adrian Năstase, a lui Dan Diaconescu – PPDD şi a altor câteva sute de români a avut loc un moment istoric emoţionant – ceremonia de înfrăţire a oraşului din inima României, Alba Iulia cu Chişinău, capitala Basarabiei. Primarul Alba Iuliei, Mircea Hava şi  primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă au semnat, la acelaşi birou şi în aceeaşi sală în care acum 93 de ani s-a semnat actul Unirii, documentul prin care cele două oraşe s-au înfrăţit. A fost momentul în care cei prezenţi în Sala Unirii au simţit cu adevărat de ce se află acolo. După huidiuelile, chiuiturile şi parada politică de la depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, alocuţiunea primarului Chitoarcă a adus emoţia, solemnitatea, sentimentul românesc la nivelul la care ar fi trebuit să fie şi până atunci. Fără să citească de pe vreo hârtie, după ce l-a salutat pe premierul Boc şi pe toţi cei prezenţi, Chitoarcă a spus: “Poate că un alt document, un alt act, ar fi trebuit să semnăm noi astăzi aici cu domnul primar, dar vorba maestrului Tudor Gheorghe, n-au intrat zilele în sac şi atâta timp cât există spirit românesc va exista şi lupta pentru un singur stindard naţional. Uitându-ne la destinul nostru zbuciumat, din cei peste 2000 de ani de existenţă, practic 23 de ani am domnit cu toţii împreună – un an pe vremea marelui domnitor Mihai Viteazul şi 22 de ani din 1918 şi până în ’40.” A continuat alocuţiunea citând o scrisoare de acum 40 de ani a unui grup de tineri basarabeni către postul de radio România Liberă, despre traumele prin care au trecut basarabenii, bucovinenii şi toţi ceilalţi români din teritoriile înstrăinate: “Basarabia, Bucovina şi Transnistria sunt străvechi teritorii româneşti, detrunchiate de la scumpa patrie România şi aflate azi şi cine ştie cât timp de acum înainte sub cea mai crudă ocupaţie pe care o cunoaşte omenirea – o preaşovină cizmă rusească. Noi aici ne-am născut, am crescut fără cunoştinţă de limbă, de neam, identitate”, sunt câteva din cuvintele trimise către conducerea postului de radio, în anul 1971.

În 1940 oraşul Chişinău a fost ocupat de ruşi şi a devenit capitală RSS Moldovenească, inclusă în componenţa URSS.  Reintegrat României în 1941-1944, a fost reocupat, ca toată Basarabia, de trupele sovietice în 1944.

Primarul Mircea Hava care a avut o atitudine frăţească faţă de primarul Chişinăului, pe tot parcursul desfăşurării evenimentului, a declarat cu subînţeles şi pentru liderii partidelor politice aflaţi în sală: „Să încercăm să fim ca o mână strânsă, pentru că de asta avem nevoie toţi românii!”

În ceea ce priveşte prietenia şi relaţiile administrative tot mai strânse între Alba Iulia şi Chişinău, acestea se vor concretiza şi prin consultanţa pentru accesarea fondurilor europene, pe care primăria Chişinăului o va primi din partea administraţiei albaiuliene.

Bogdan PRESECAN


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea