Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mișcarea pentru Regat și Coroană, filiala Alba: La data de 10 mai a avut loc un întreit act de naștere a națiunii române. La mulți ani România!

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 10 mai a avut loc un întreit act de naștere a națiunii române. Acum 151 de ani s-a întemeiat Dinastia Regală a României, prin venirea Principelui Carol I, care a păstrat, ca și toți urmașii săi pe tronul României, deviza Casei Princiare Hohenzollern Sigmaringen, din care provenea: NIHIL SINE DEO. 

În 10 mai se împlinesc, anul acesta, 140 de ani de la cucerirea independenței, de către armata română condusă de însuși Carol I. Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat, în Parlamentul României, independenţa ţării, spunând: ”Suntem independenţi! Suntem naţiune de sine stătătoare!”. A doua zi, în 10 mai 1877, actul a devenit lege, prin semnarea lui de către Principele Carol I. Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului către Poarta Otomană, de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul apărării.

Tot la 10 mai se împlinesc 136 de ani de la încoronarea lui Carol I ca rege al Regatului Român, consfințind hotărârea din 14 martie 1881 de proclamare a Regatului Român și recunoașterea, de către marile puteri, a Regatului, numit de atunci oficial, România.

10 mai a fost ziua națională a României din 1881 până în 30 decembrie 1947.
Trei acte de naștere realizate sub sceptrul Măritului Rege Carol I.
Fără cei trei 10 Mai nu ar fi fost posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, sub sceptrul Regelui Ferdinand Întregitorul, venit din aceeași Familie Princiară. Constituția din 1866 și apoi cea din 1923 au constituit coloana vertebrală a ”singurului stat indivizibil România” și a continuității sale politice. Ideea de bază a acestor constituții era aceea că Regele domnește, nu guvernează. Se definea prin această precizare monarhia constituțională. Continuitatea și identitatea românească s-au construit și dezvoltat sub Coroana Română, care a plasat România între cele mai civilizate și prospere țări ale lumii.

Radu Urcan și Cristian Gruiță – Mișcarea pentru Regat și Coroană


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea