Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: ”Soluția cea mai rapidă pentru scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale este reevaluarea imobilului. Avem în vedere și o scădere a cotei de impozitare”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mai mulți cetățeni, proprietari de clădiri nerezidențiale din Alba Iulia s-au întâlnit, miercuri, cu primarul municipiului, Mircea Hava, și cu directorul Direcției Taxe și Impozite, Anuța Șinar. Aceștia i-au prezentat edilului problemele cu care se confruntă odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal, care impune modificarea modalității de calcul a impozitului pe care persoanele fizice trebuie să-l plătească, în cazul în care dețin spații în care se desfășoară activități economice.

intalnire primarie impoziteConcret, în condițiile în care Consiliul Local Alba Iulia, respectând noile reglementări, a adoptat printr-o hotărâre, stabilirea unei cote de impozitare de 1,3% pentru clădirile aflate  în discuție, proprietarii s-au văzut obligați să plătească un impozit de 13 ori mai mare decât până acum,  fiind vorba de sume pe care nu au cum să le încaseze din chiriile achitate de firmele care își desfășoară acolo activitatea.

Mai mult, tot conform noilor reglementări, pentru clădirile nereevaluate în ultimii 5 ani se aplică o cotă de impozitare de 2% – situație în care se pare că s-ar afla majoritatea albaiulienilor deținători de astfel de imobile.

Cetățenii i-au explicat primarului că înțeleg de ce aceste impozite trebuie să fie diferențiate în funcție de destinația pe care o are clădirea, și că este normal să se plătească o sumă mai mare în cazul în care, prin închiriere, se generează un profit, însă, dacă sumele sunt exagerate și sunt puși în imposibilitate să le plătească, bugetul municipiului nu are nimimic de câștigat, dimpotrivă, se pierd și sumele care au fost plătite până acum. De aceea, au solicitat găsirea unei soluții ”de mijloc”, respectiv o scădere a cotei de impozitare aplicate, așa cum s-a procedat în alte orașe din țară.

Primarul le-a oferit o primă soluție și totodată cea mai rapidă modalitate de a plăti mai puțin – efectuarea reevaluării imobilelor: ”Pe noi ne obligă legea să aplicăm cota maximă de impozitare de 2% pentru clădirile nereevaluate în ultimii 5 ani. Aici nu avem ce să schimbăm. Vă garantez că orice evaluare va duce la o valoare mai mică decât o are în prezent imobilul. Dar totul trebuie rezolvat până la data de 31 martie 2016, când trebuie plătit impozitul pe primul trimestru al anului”.

De asemenea, Mircea Hava a anunțat că administrația locală va lua în considerare și o scădere a cotei de impozitare sub 1% pentru clădirile nerezidențiale, însă această decizie poate fi luată numai printr-o hotărâre de Consiliu Local – document administrativ ce trebuie să întrunească votul consilierilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ocoliș achiziționează un microbuz electric pentru transportul în comun: Valoarea totală a proiectului este de peste 1,2 milioane lei Comuna Ocoliș în parteneriat cu comuna Sălciua urmează să cumpere un microbuz electric destinat transportului în comun. Acesta urmează să parcurgă curse regulate între cele două comune. „Urmează să achiziționăm un microbuz electric, care va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea