Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava, mesaj pentru secretarul de stat pe Centenar: Lucrările la Monumentul Unirii și repararea clădirilor să înceapă până în toamnă

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul Mircea Hava a spus, joi, în cadrul dezbaterii ”România Centenară” de la Alba Iulia, la care a participat și secretarul de stat Cristian Ioan Videscu, că lucrările la Monumentul Unirii și la celelalte proiecte care au legătură cu actul de la 1 Decembrie 1918, trebuie să înceapă până în toamnă, altfel la 100 de ani de la Marea Unire ne vom plimba prin gropi și mizerie.

”Timpul este marele nostru dușman, acum, vizavi de marele eveniment. Dacă în august nu o să se înceapă lucrările nu numai la monument, la Muzeul Unirii, dacă nu vom avea deja deschise finanțări, dat drumul la lucrări, o să avem marea plăcere ca în 2018, la 1 Decembrie, să avem un frumos șantier prin care ne vom plimba prin gropi și prin mizerie, nu cred că aceste este lucrul pe care-l dorim”, a spus Mircea Hava.

Acesta i-a dat lui Videscu un dosar cu proiectele primăriei și Consiliului Județean Alba pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, precizând că acestea sunt ”proiecte de la care se poate porni”.

”Alba Iulia își dorește Monumentul Unirii, reparații capitale la toate clădirile, începând de la Sala Unirii, la Muzeul Unirii, Parcul Unirii și alte lucruri legate de Unire”, a spus Hava.

Edilul a recunoscut că cere mulți bani de la Guvern.

”O să ne zică cineva că sunt mulți bani. Da, sunt mulți bani, dar la 100 de ani putem să punem banii aceștia. Păcat că nu există un proiect european să ne serbăm noi 100 de ani pentru că fiți siguri că îl accesam înainte și nu mai aveam nevoie de nimic decât să vină multă lume la Alba Iulia să se bucure de ceea ce înseamnă”, a mai spus primarul.

Inițial, senatorul Daniel Breaz a vorbit despre proiectele Guvernului pentru Centenar și nu a menționat și de Monumentul Unirii.

Citește și Proiectele Guvernului pentru 2018: Renovarea Muzeului Unirii, înființarea de noi case memoriale, ridicarea unor monumente – Dezbaterea România Centenară, la Alba Iulia (FOTO, VIDEO)

”Noi trebuie să începem să lucrăm așa cum trebuie. Se vorbea de monumentul Regelui Ferdinand, foarte bine, excepțional. (…) Vorbim foarte mult despre Monumentul Marii Uniri, care la 100 de ani ar trebui să-și aibă locul în Alba Iulia. Monumentul Marii Uniri nu este nici Statuia lui Mihai Viteazul, nu este nici altceva, nu mai vreau să spun alte lucruri că unii s-ar simți jigniți. Sunt clădiri care au fost construite, dar pentru Încoronare, nu pentru Marea Unire”, a mai spus Hava.

Primarul a amintit că Monumentul Unirii a fost jurizat și este aprobat de Ministerul Culturii.

Mircea Hava i-a transmis secretarului de stat de la Departamentul Centenar, Cristian Ioan Videscu, că lucrările în Alba Iulia trebuie demarate în cel mai scurt timp.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea