Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul Culturii, la Alba Iulia, despre ”Cumințenia Pământului”: Comisioane estimate între 100.000 și 200.000 de lei pentru rambursarea banilor

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a declarat, marți, că rambursarea banilor donatorilor care au participat la subscripția publică pentru achiziționarea ”Cumințeniei Pământului” înseamnă costuri de rambursare, reprezentând comisioane, între 100.000 și 200.000 de lei, însă cifra nu este finală.  

Întrebat, marți, la Alba Iulia, ce se va întâmpla cu banii strânși în cadrul campaniei, ministrul Culturii a declarat că vor fi rambursați până în 31 decembrie 2017.

”În acest moment există discuții cu Ministerul de Finanțe pentru că rambursarea banilor implică costuri de comisioane bancare și costuri de rambursare a banilor de către operatorii de SMS-uri. Există o cifră, nu este final, e doar estimată între 100.000 și 200.000 de lei comisioane. Vom identifica sursa, dacă nu reușim să negociem cu băncile să nu perceapă aceste comisioane, iar banii vor fi rambursați conform Hotărârii de Guvern până la 31 decembrie 2017, urmând să vedem ce facem mai departe”, a spus Lucian Romaşcanu.

Întrebat dacă vor fi dați toți banii înapoi, chiar și cei prin SMS-uri, ministrul a răspuns: ”Absolut”.
Ministrul Culturii a participat, marți, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, la prima ședință solemnă a Comisiei Parlamentului României pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri și a Războiului pentru Întregirea Neamului, apoi a răspuns întrebărilor venite din partea presei.

În cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”, lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvenul Cioloş şi Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de şase milioane de euro.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloş şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro din colectă publică.

În cele din urmă tranzacţia nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnaţi anul acesta celor care au donat pentru opera de artă.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea