Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Agriculturii vrea finanţarea producţiei, procesării şi distribuţiei laptelui în toate satele româneşti

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

lapteMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat sâmbătă, la Bistriţa, în cadrul unei mese rotunde pe teme agricole, că pentru creşterea competitivităţii în zona sectorului de lapte, statul va finanţa proiectele integrate ce includ producţie, procesare şi distribuţie, în toate satele româneşti.

Ministrul Agriculturii le-a spus fermierilor care activează în zona sectorului de lapte că, din anul 2015, le va fi mai greu fiindcă se vor elimina cotele de lapte.

„Acest lucru înseamnă că, din 2015, fiecare stat nu va mai fi plafonat din punctul de vedere al producţiei pe care are voie să o obţină. Până acum exista un echilibru. România avea o cotă de lapte, Ungaria avea, Olanda avea o cotă de lapte, Danemarca etc. Tranzacţiile intracomunitare se făceau într-un mod limitat şi controlat. Din 2015, fiecare stat poate să producă fără limită. (…) Trebuie să fim pregătiţi, fiindcă sunt costuri de producţie mai mici în Ungaria, în Danemarca, în Germania, iar laptele de acolo va avea un cost final mai mic decât cel din România şi există riscul să ne trezim cu lapte pe care îl importăm”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul a afirmat că, tocmai pentru creşterea competitivităţii în acest sector, statul va finanţa proiectele integrate.

„Pentru dezvoltare rurală în perioada 2014-2020, vrem să punem accent pe un subprogram pentru zona de lapte, pentru că vrem să pregătim competitivitatea sectorului de lapte. Vrem să finanţăm proiectele integrate: producţie, procesare, distribuţie, în toate satele româneşti, să încercăm să finanţăm toate acele proiecte care sunt integrate, fie că vorbim de cooperative agricole, asociaţii de fermieri sau fermieri individuali care au, lângă unitatea de producţie, poate şi o mică unitate de procesare, poate şi un mic centru de colectare, depozitare, deci genul acesta. Vrem să punem accent pe lapte pentru că este un pariu pe care îl avem cu celelalte state şi care va începe din 2015, dar trebuie să începem de pe acum pregătirea, din 2013, 2014”, a declarat Daniel Constantin.

Sursa: Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea