Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Agriculturii: Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă va începe din februarie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plata integrală a subvențiilor pe suprafață va începe din februarie deoarece procedurile pe noul modul informatic trebuie refăcute de la zero, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament. Totodată, acesta a precizat că până la  finele anului se dorește plata unei părți din subvențiile pe agromediu.

„Sper să reușim să achităm ceva din plățile pe agromediu până la sfârșitul anului pentru că ne-am concentrat pe plățile SAPSR și nu am reușit să facem plățile la agromediu. Din discuțiile avute cu cei de la APIA și cu cei de la soft vom avea 20.000 de solicitări plătite pe agromediu, cu circa 19 — 20 milioane de euro, nu cu 70 de milioane de euro cum am sperat. Pe SAPS, având în vedere procedurile și noul modul de plată care trebui reluat de la zero, garanțiile date de cei de la APIA arată că nu vor începe mai devreme de februarie”, a spus Irimescu, clarificând anumite solicitări ale deputaților din Comisie.

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, a apreciat faptul că sumele alocate cercetării au crescut în bugetul MADR pe 2016 însă a criticat faptul că în sectorul de irigații au fost alocate doar 130 de milioane de lei, iar banii de motorină din buget nu vor ajunge pentru întregul an 2016.

„Vreau să trag un semnal de alarmă: banii pentru motorină, cei 338 de milioane incluși în buget nu sunt suficienți pentru întreg anul 2016, dar cu siguranță vor fi rectificări ca și în anii trecuți și oamenii vor primi banii în continuare. Dar cel mai important lucru este legat de Legea 269 care a fost aprobată în Parlament. Aveam o lege și cred că ar trebui respectată. S-a spus că Legea bugetului de stat trebuie să plece de la legile în vigoare. Aceasta spune foarte clar la un articol că trebuie acordați în 2016 145 de milioane de euro, după care anual să crească timp de patru ani cu 17%. Din păcate nu aveți decât o sumă de 135 de milioane de lei, o sumă insuficientă care nu respectă Legea 269. Aici trebuie să fim foarte atenți și eu am făcut un amendament în acest sens„, a spus Constantin.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,81% din PIB.

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2016 a primit aviz favorabil în unanimitate din partea comisiilor de specialitate din Parlament, inclusiv cu cele trei amendamente depuse care vizează suplimentarea fondurilor pentru irigații și cercetare.

Dezbaterile în comisiile permanente reunite asupra proiectelor legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 au început vineri dimineață. (C.M.)

sursa: agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea