Rămâi conectat

Actualitate

Ministerul Muncii: Cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot depune începând de vineri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Muncii este pregătit să preia cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare, iar persoanele interesate pot face acest lucru începând de vineri, 1 iulie 2016, informează Ministerul Muncii într-un comunicat remis miercuri.

Citiți și AJPIS Alba: Informații legate de concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2016. Cine, când și unde trebuie să depună cerere, de la 1 iulie

AJPIS Alba: Informații legate de concediul şi indemnizaţia de creştere a copilului 2016. Cine, când și unde trebuie să depună cerere, de la 1 iulie

Una dintre noutățile aduse de legislația recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat.

Potrivit sursei citate, limita minimă a indemnizației crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent, în timp ce limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate.

De asemenea, suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau pentru situații de suprapunere crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei, față de 600 lei în prezent. Stimulentul de inserție se stabilește la 50% din indemnizația minimă.

Ministerul Muncii precizează că reluarea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie — 1 august 2016, inclusiv.

„În cazul în care acestea se depun după data de 1 august 2016, plata indemnizației se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. De asemenea, cererile noi pentru acordarea indemnizației de creștere a copilului, a stimulentului de inserție, a sprijinului lunar și a alocației de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localității de domiciliu sau, pentru municipiul București, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu”, se precizează în comunicat.

Instituția atenționează că reluarea drepturilor de concediu și indemnizație lunară pentru creșterea copilului se face începând cu luna iulie 2016, dacă cererea și actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie — 1 august 2016, inclusiv.

„Persoanele care depun cerere în perioada 1 iulie — 22 iulie 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna august 2016.

Persoanele care depun cerere în perioada 23 iulie — 1 august 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna septembrie 2016.

Dacă cererea și actele doveditoare se depun începând cu data de 2 august 2016, plata indemnizației pentru creșterea copilului se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap”, se arată în document.

Cererile noi pentru acordarea indemnizației lunare pentru creștere a copilului, a stimulentului de inserție, a sprijinului lunar și a alocației de stat pentru copii (împreună cu actele doveditoare) se depun în continuare la primăria localității de domiciliu sau, pentru municipiul București, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot adresa, începând de vineri, 1 iulie 2016, Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sau Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB), după caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea