Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Micul Paradis” natural din Alba Iulia, Parcul Dendrologic şi-a redeschis porţile pentru vizitatori. Care este programul în această perioadă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Parcul Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” de pe strada Valea Popii, s-a redeschis vizitatorilor începând cu data de 15 februarie. Turiştii şi albaiulienii care doresc să se relaxeze în natură pot alege să facă o plimbare prin raiul verde, să se bucure de oaza de linişte a oraşului.

Potrivit regulamentului aprobat de Consiliul Local Alba Iulia, până în data de 31 martie, parcul va fi deschis spre vizitare între orele 9 și 17. După data de 1 aprilie, programul va fi prelungit până la ora 21.

Parcul Dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia este o minune peisagistică a Transilvaniei, fiind primul parc de acest fel construit direct în pădure, pe un deal. Rezultatul este un stil peisajer liber care te încântă de le primul pas dincolo de poarta de la intrare. Parcul, în suprafață de 21 de hectare, adăpostește peste 1100 de specii din toate colțurile lumii și un mare număr de păsări, în special insectivore, care și-au găsit adăpost în acest colț de rai.

O excursie de o zi sau două la Alba Iulia nu poate exclude o vizită la parcul dendrologic, aflat la numai câțiva kilometri. Accesul este foarte ușor: din drumul național care duce spre Zlatna, se face stânga înainte de Micești, pe Strada Varese, apoi dreapta pe Strada Nazareth Ilit și apoi din nou stânga, pe Strada Valea Popii, până la parc. În față există o parcare gratuită încăpătoare.

Drumul poate fi parcurs și pe jos în mai puțin de o oră, sau cu bicicleta, urmând aceleași indicații. Indiferent cum ar călători cineva spre ”minunea” din Valea Popii, recompensa este aceeași: 21 de hectare de pădure frumoasă, cu alei de promenadă printre specii rare de plante și cu locuri de odihnă de unde nu îți vine să mai pleci.

În adunarea generală a Filialei județene Alba a Societății Progresul Silvic din 3 august 2001 s-a luat hotărârea înființării unui parc dendrologic la Alba Iulia, care din anul 2003, poartă numele marelui silvicultor român Dr. Ion Vlad, originar din județul Alba.

Obiectivele declarate la momentul înființării sunt reflectate în funcționalitățile sale, respectiv: profesional – științific, educativ – recreativ și estetic – peisager, funcții pe care le îndeplinește eșalonat, odată cu introducerea și regenerarea speciilor lemnoase, putând fi vizitat în grupuri organizate după primii 5 ani și deschis acum publicului.

Pentru îndeplinirea funcțiilor sale, parcul este protejat și amenajat ca rezervație dendrologică în stilul peisager, ceea ce îi sporește importanța estetică și vitalizantă pentru vizitatori.

Parcul dendrologic adoptă stilul peisager liber care valorifică cel mai bine un teren variat și în pantă ca cel din Valea Popii; se bazează pe alei și poteci șerpuite mulând terenul ondulat existent, prelungindu-se astfel traseele de vizitare și obținând mai multe puncte de belvedere decât în cazul unui stil rectangular în care perspectiva trebuie construită artificial.

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea