Rămâi conectat

Actualitate

METEO: În următoarele 3 luni, vreme caldă și ploi puține în cea mai mare parte a regiunilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vreme caldă în intervalul iunie – august 2016, potrivit estimărilor Administrației Naționale de Meteorologie, cu valori termice ce vor depăși, mai ales în regiunile sudice și vestice, mediile climatologice ale perioadei, precum și deficit de precipitații în regiunile sudice și local în cele sud-estice și estice.

meteoÎn iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iunie este de 18,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 19 grade Celsius în Transilvania și Maramureș, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Banat, Dobrogea și Moldova.

Precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în regiunile sudice și local în cele sud-estice și estice, iar în restul teritoriului vor fi apropiate de media climatologică. Media multianuală a precipitațiilor este de 84,5 litri/metrul pătrat, pentru luna iunie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 111 litri/metrul pătrat), Banat (până la 107 litri/metrul pătrat), Crișana și Moldova (103 litri/metrul pătrat).

În iulie 2016, temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei în sud-estul și local în sudul și estul țării. În restul teritoriului vor fi valori termice apropiate de media climatologică, media multianuală a lunii fiind de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 15 și 23 de grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia și Oltenia, respectiv de până la 24 de grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM arată că, în luna iulie, acestea vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuală lunară, conform măsurătorilor, este de 77,8 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Moldova (până la 112 litri/metrul pătrat), Muntenia și Maramureș (până la 102 litri/metrul pătrat), respectiv în Transilvania și Oltenia (până la 100 litri/metrul pătrat).

Potrivit ANM, în august, temperatura aerului se va situa peste medie în sud-est și, local, în sud și vest, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de media climatologică, stabilită la valoarea de 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor de până la 23 de grade Celsius în Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații se vor menține deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cu excepția regiunilor nordice, unde se vor apropia de norma multianuală, de 64,7 litri/metrul pătrat. În zonele Transilvaniei și Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea 90 — 95 litri/metrul pătrat. În același timp, în Dobrogea estimările variază între 28 și 40 de litri/metrul pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea