Rămâi conectat

Ştirea zilei

Memoriu al susținătorilor părintelui Cristian Pomohaci, depus la Arhiepiscopia de Alba Iulia și Patriarhie: Ne îndreptăm speranța că Sfântul Sinod va restabili adevărul

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un memoriu semnat de peste 1.700 de susținători ai părintelui Cristian Pomohaci în care se cere sprijin pentru ”restabilirea adevărului” și stingerea ”nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreține atmosfera de tulburare” a fost depus, marți, la Patriarhia Ortodoxă și la Arhiepiscopia de Alba Iulia. Preotul Pomohaci a fost oprit de la oficierea slujbelor bisericești și este cercetat de Parchetul General pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Un susținător al părintelui Cristian Popmohaci a declarat, marți, pentru ziarulunirea.ro, că memoriul depus la Patriarhie și la Arhiepiscopia de Alba Iulia, a fost semnat de 1733 de creștini ce frecventează biserica din localitatea Moșuni, județul Mureș.

Memoriul a fost trimis și ziarului Unirea și potrivit documentului, susținătorii părintelui Cristian Pomohaci vor să împărtășească ”din trăirile sufletești pline de amărăciune și întristare”.

”Datorită unor forțe înrăite, care se vede clar că își urmăresc un scop prestabilit, este aruncată asupra noastră “batjocura”, “râsul” și “desconsiderarea” ca și cum am fi un grup de răufăcători. Am înțeles acestea, mai bine, după deplasarea noastră la Episcopia din Alba Iulia (26.06.2017), când am aflat că ni se spune “secta lui Pomohaci”. Să ne ferească Dumnezeu de o astfel de perspectivă pentru Biserica Ortodoxă din România – de a alunga creștinii ortodocși spre diferite secte religioase, mișcări spirituale ș.a., încercându-se chiar din interior să se dezmembreze, să se surpe B.O.R., cu susținerea “în tandem” cu forțele externe, vrăjmașe din țară și dinafară, prin subminarea prestigiului și al autorității unor preoți, a unor biserici, precum și al creștinilor”, se arată în memoriu.

De asemenea, enoriașii explică în memoriu și scopul deplasării la Arhiepiscopia de Alba Iulia, în ziua în care a fost audiat părintele Cristian Pomohaci.

”Ne-am deplasat la Alba Iulia pentru a fi ascultați și a primi o binecuvântare, încurajare și asigurarea că nu se va permite nimănui, în limita canoanelor B.O.R., să submineze prestigiul Bisericii din Moșuni și a păstorului nostru. Dar, VAI, nu ni s-a oferit această onoare de a apărea în fața noastră Înalt Preasfințitul Irineu, care nici acum (26.06.2017) și nici în cei cca 4 ani nu s-a deplasat la Moșuni, nici în vederea sfințirii Bisericii din Veța (aparținătoare parohiei), cu toate insistențele făcute. Nu s-a dat curs insistențelor noastre, fie din rea voință sau desconsiderare a creștinilor de aici, care împreună cu părintele C. Pomohaci, am depus eforturi susținute pentru finalizarea multiplelor lucrări bisericești. Nu prezenta interes cunoașterea trăirilor noastre creștinești de aici? și adevăratul “fenomen” din viața duhovniceasca din cadrul bisericii din Moșuni? Râvna spre slujirea liturgică înaltă și strădania părintelui paroh Pomohaci, considerăm că putea să fie “studiată” cu grijă, ca pe unul din fenomenele demne de înțelegere aprofundată, înțeleaptă, care să preîntâmpine tendințele acestea agresive, răutăcioase  din partea unor “trepăduși” care mai de care puși pe ”vânat””, se mai arată în memoriu.

Totodată, potrivit documentului depus la Patriarhie, enoriașii explică ”starea de suspiciune care dăinuie de câțiva ani asupra părintelui Pomohaci” prin ”invidie și răutate”.

”Ecoul multiplelor aprecieri încărcate de bucurie ale creștinilor veniți din diferite localități din țară, care au beneficiat de îndrumările duhovnicești acordate de părintele Pomohaci, înrâurirea influenței sale prin formele specifice canoanelor ortodoxiei, prin promovarea cu dăruire a Rugăciunii neîncetate către Dumnezeu, dialogul de durată, zilnic, cu creștinii asupra necazurilor lor, asceza, postul și faptele bune de milostenie, de ajutor neprecupețit pentru cei în suferință, pentru noi cei prezenți permanent la Moșuni, erau o realitate vizibilă, nu povești inventate de “te miri cine”. Starea de suspiciune care dăinuie de câțiva ani asupra părintelui Pomohaci, asupra experienței sale duhovnicesti, ne-o explicăm prin invidia, răutatea și chiar lipsa de “omenie”, exprimate cu diferite ocazii de către unii confrați care l-au bârfit chiar în fața unor creștini. Oare este vorba de o “robotizare” a sufletelor acestora?”, este scris în memoriu.

De asemenea, în document se face apel la ”unitate în gândire și simțire în cadrul BOR”, pentru a stăvili ”încercările mass-media de a batjocori preoții de excepție”.  

”Stimați Preasfințiți DUHOVNICI, e timpul ca toată Biserica Ortodoxă Română să verse lacrimi. Să plângem, să ne întristăm pentru durerile și tulburarea ce este creată în unele zone ale ortodoxiei de vrăjmașii din interior și dușmanii care se manifestă clar din exterior, care vor să “spulbere” credința noastră creștină ce reprezintă stâlpul societății Românești”, potrivit memoriului.

În document se precizează că protestul este îndreptat și împotriva celor care ”au necuviința și chiar obrăznicia”, să spună că părintele Pomohaci ar fi organizat deplasarea la Alba Iulia.

”Am așteptat și mai așteptăm în continuare, înțelepciunea, chibzuința și mult discernământ din partea Clerului, cu deosebire a Episcopiei din Alba Iulia, care nu a considerat de cuviință să dialogheze cu noi, sau cel puțin să ne acorde o simplă binecuvântare, mângâierea necesară și încurajarea care ar fi fost atât de binevenite în aceste zile chiar și în ziua de 26.06.2017, când ne-am deplasat la Episcopie. Chiar dacă am fi fost niște “câini” care s-ar fi pus pe lătrat în curtea Episcopiei între orele 11:00 – 15:00, ar fi apărut totuși “un ins uman” din “cetate” să vadă “de ce, și pe cine latră câinii ?”. Am evitat cu toată grija, să oferim motive de a fi împricinați de te miri ce alte “năstrușnicii”. Închizându-ni-se ușile pentru dialog, toți cei sosiți aici pe cont propriu (peste 250 de persoane din diferite localități din țară și de peste hotare; femei cu copii, tineri, vârstnici unii chiar bolnavi), am stat în genunchi, în picioare pe lângă ziduri și am rostit, fără pauze, rugăciuni adresate Bunului Dumnezeu, Psalmi, Pricesne, însoțite de multe lacrimi. Ne îngrijorează neputința de comunicare cu creștinii, o adâncire a rupturii în viața ortodoxă, unde credeam că ne găsim liniștea, mângâierea, pacea, speranța și încurajarea cuvenită. Am fost surprinși de reacția Arhiepiscopului Ortodox de la Alba Iulia, transmisă la data de 23.06.2017, orele 20:25 (Adevărul.ro), care se referea la o înregistrare transmisă de televiziune, și își declara suferința Sfinției Sale, de mai mult de 4 ani produsă de preotul în cauză. Ne punem întrebarea – cum Înaltpreasfințitul Irineu, suferind așa de mult, ne-a evitat, nu ne-a adus și nouă creștinilor la cunoștință abaterile pe baza cărora a pregătit dosarul pentru cateherisirea lui Pomohaci dupa cum declară? Noi nu considerăm că suntem chiar niște suflete “CHIOARE”, “OARBE” mai vedem și noi ce se întâmplă în jurul nostru, “Mai Marii noștrii”, nu sunt nici ei “poleiți” în aurul LUMINII celei mai încurajatoare, există și “micime” care umbrește credința și nu promovează înțelepciunea, discernământul, deschiderea sufletească, existând tendința de a “strangula” exprimarea adevărului (fie el cu bune și rele). Așteptăm, mai mult decât oricând, o preocupare mai inspirată din partea Clerului, în găsirea soluțiilor de întărire a bisericii, de susținere a tot ceea ce au acumulat folositor în activitatea lor anumiți preoți și nu de abordare pripită, necercetată și chiar deloc “studiată”. Este greu de acceptat, blamul răutăcios, opiniile nevalidate de instanțele în drept, care sunt vehiculate de mass-media, dominând în acest caz deasupra esenței credinței și chiar a legilor din societatea Românească, manipulând opinia publică”, potrivit sursei citate.

În finalul memoriului, enoriașii își arată speranța că părintele Pomohaci, oprit de la slujirea oricăror slujbe bisericești, nu va fi îndepărtat definitiv de biserica din Moșuni.

”Ne îndreptăm speranța și încrederea în Sfântul Sinod, spre Preafericitul Patriarh al Romaniei, care cu Harul Dumnezeiesc ce le este dat, și bogata experiență Duhovnicească, chibzuința, răbdarea și înțelepciunea, VOR găsi căile de restabilire a adevărului, de stingere a nebuloasei create de anumite cercuri interesate de a întreține atmosfera de tulburare, dezorientare, dezordine și suspiciune în Biserica de la Moșuni și de a-l îndepărta pe părintele Cristian Pomohaci. Cu această ocazie, Sfințiile Voastre, Veți putea aprecia și oportunitatea de a fi studiată în complexitatea ei, experiența vieții duhovnicești din cadrul Bisericii din Moșuni”, se încheie memoriul.

Reprezentanți ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș au declarat, pentru ziarul Unirea, că dosarul părintelui Pomohaci este instrumentat de Parchetul General, deoarece cauzele ”puternic mediatizate, cu impact social deosebit se preiau de parchetele ierarhic superioare”.

Părintele Cristian Pomohaci a fost audiat săptămâna trecută la Arhiepiscopia din Alba Iulia și mai are timp circa 20 de zile să aducă probe prin care să-și demonstreze nevinovăția, după ce pe internet a apărut o înregistrare în care un bărbat care se presupune a fi preotul Cristian Pomohaci îi propune unui adolescent să-i arate organul sexual şi îi promite că va fi plătit dacă va întreţine relaţii sexuale cu el.

Alături de Pomohaci au venit și peste 250 de enoriași, susținători ai părintelui, care l-au așteptat în rugăciune, primindu-l cu aplauze și lacrimi în ochi.  

În acest caz, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, de care aparține parohia din Mureș, a deschis o anchetă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea