Rămâi conectat

Actualitate

Medicii de familie din Alba nu vor semna contractul cadru dacă nu va fi modificat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La ultima reuniune pe care reprezentanţii medicilor de familie din ţară au avut-o la Sinaia, întâlnire la care a fost prezent şi dr. George Haber, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, cadrele medicale au hotărât să nu semneze contractul cadru în cazul în care acesta nu va suferi modificări. Acest lucru a devenit deja o normalitate şi asta pentru că de ceva vreme, de fiecare dată când se pune problema semnării contractelor cadru istoria se repetă. În fiecare an e aceeaşi poveste şi probabil cauza e lipsa dialogului între toţi cei implicaţi şi ajungerea la un numitor comun. Şi de această dată medicii de familie sunt nemulţumiţi de cele specificate în contractul cadru. Am încercat ca printr-o discuţie cu cel aflat la conducerea Asociaţiei Medicilor de Familie Alba, dr. George Haber, să aflăm ce îi deranjează pe medici. Iată ce ne-a declarat domnia sa. „Din toate solicitările făcute de către noi mai nimic nu e rezolvat, nu am primit niciun răspuns ferm. Nu a fost rezolvată problema privind informatizarea cabinetelor sau cea legată de inscripţionarea cardurilor de sănătate. Am cerut ca aceste documente să fie suportate din fonduri ale Ministerului Sănătăţii şi nu din buzunarul medicilor de familie. Amânat a fost şi răspunsul privind o decizie clară a taxelor de evaluare a cabinetelor medicale (n.r. – este vorba de evaluarea periodică a furnizorilor de servicii medicale). În urban ar trebui achitată suma de 1.000 de lei, iar în rural 250 de lei. S-a cerut diminuarea acestor sume pentru că sunt foarte mari pentru bugetele cabinetelor. O altă problemă e cea a asigurării permanenţei în centre.

Este necesar să se vină cu facilităţi în ceea ce priveşte utilităţile. Medicii nu refuză asigurarea continuităţii, dar organizarea, normele metodologice trebuie să fie clare în ceea ce priveşte obligaţiile autorităţilor locale şi nu mă refer doar la cele trei localităţi, Baia de Arieş, Ocna Mureş şi Zlatna, care în momentul de faţă sunt prioritare. Plata pentru asigurarea continuităţii ar trebui să fie din fondurile alocate urgenţelor şi să nu existe ameninţarea cu penalizări. Noi suntem cei care oferim servicii medicale prin încheierea de contracte cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât ar trebui să fim consultaţi în luarea unor decizii care ne privesc. Nu s-a găsit rezolvarea nici la problema procentajului capitaţiei şi a serviciilor. S-a cerut ca valoarea punctului per capita să fie de 3,5 puncte, iar pe servicii 4,5 la valoarea de 2 lei, iar pentru domiciliu de 15 puncte. Trebuie să încercăm să echilibrăm venitul din 2011 faţă de 2010, care oricum este cu 30% diminuat. Actualul contract cadru nu spune nimic nici despre prevenţie, care ar fi mult mai eficientă şi mai puţin costisitoare decât tratarea. Avem convingerea că odată cu aplicarea reformei în sănătate, prin restructurarea spitalelor şi reducerea numărului de paturi rolul asistenţei medicale primare devine important. Poate că ar fi binevenită o prelungire a contractului cadru din 2010 până la 31 decembrie, până la găsirea unor soluţii coerente. Vrem o rezolvare benefică pacienţilor şi favorabilă continuităţii activităţii noastre, nu doar o cosmetizare artistică a contractului cadru. Să menţionăm şi de alocarea unui buget orientativ (n.r. se vorbea despre alocarea pe cabinet a unei anumite sume în funcţie de anumite criterii). Noi nu putem decide soarta unor pacienţi nici în funcţie de banii daţi nici de perioada pentru care aceştia sunt daţi. Sunt o grămadă de lucruri care trebuie puse la punct, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla la data de 1 iunie, data când ar trebui semnate contractele cadru. Deocamdată s-a hotărât ca medicii de familie să nu semneze dacă acest contract cadru nu va fi modificat”.
La nivelul judeţului Alba, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba se află un număr de 218 medici de familie. Iniţial contractul cadru pentru acest an trebuia să intre în vigoare pe data de 1 aprilie, însă Guvernul a decis amânarea până pe 1 iunie. În mai puţin de două săptămâni aceste contracte ar trebui parafate însă deocamdată nimic nu e clar… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea