Rămâi conectat

Politică Administrație

Management defectuos la DSVSA Alba, descoperit în urma unui control al Curții de Conturi

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

12 februarie 2014 | Recent, Curtea de Conturi a României (CCR) a dat publicității Raportul Public pe anul 2012, document care prezintă succint rezultatele în urma controalelor efectuate în perioada ianuarie – noiembrie 2013, la instituțiile publice finanțate din bugetul de stat.

În ceea ce privește auditul financiar efectuat la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din județul  Alba, privind activitatea economico-financiară din anul 2012, experții Camerei de Conturi Alba au constatat mai multe neregului, care s-ar datora unui management defectuos.

Cu privire la managementul instituției din ultimii ani, iată un foarte scurt istoric:

Vasile Bereş, directorul Direcției până în iulie 2012, a fost nevoit să plece din fruntea instituției, fiind acuzat de DNA Alba, de fapte de corupţie. Acesta a și fost condamnat pentru acele fapte la un an de închisoare cu suspendare.

În urmă cu câteva zile, Mircea Miclea, cel care la înlocuit pe Bereș în funcția de director al DSVSA Alba, a fost demis fără explicații. Atribuțiile acestuia au fost preluate de Mircea Bîcu, adjunctul instituției, cel care, la concursul organizat în 2013 de ANFP pentru șefia DSVSA Alba, a fost prins copiind și eliminat din examen.

Extras din Raportul CCR pe 2012:

-Nu au fost calculate, înregistrate în contabilitate, facturate şi urmărite spre încasare, penalităţi de întârziere  aferente facturilor emise pentru prestările de servicii sanitar-veterinare (controale oficiale şi/sau analize de  laborator (DSVSA: Alba, Ialomiţa, Dolj, Buzău, Hunedoara, Tulcea, Timiş, Dâmboviţa);

-Nu s-au respectat prevederile legale privind declararea, înregistrarea în contabilitate şi plata  impozitului pe clădiri datorat pentru Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa alimentelor de la  DSVSA Alba, în care se desfăşoară şi activităţi economice (prestări servicii către agenţi economici şi  populaţie) care au ca rezultat obţinerea de venituri prin perceperea unor tarife. Valoarea abaterii a  fost estimată la suma de 744.000 de lei, reprezentând: impozit pe clădiri (suma de 451.000 de lei) şi  accesoriile aferente (suma de 294.000 de lei), datorate bugetului local;

-Modul de stabilire, evidenţiere şi urmărire a încasării veniturilor bugetare:

DSVSA Alba nu a solicitat înregistrarea în scopuri de TVA, la organul fiscal competent, deşi a  desfăşurat activităţi economice concurenţiale ce implică operaţiuni taxabile, a căror valoare a depăşit  pragul de 35.000 euro stabilit de Codul fiscal. Pe cale de consecinţă, entitatea nu a calculat, facturat,  înregistrat în contabilitate şi nu a virat la bugetul statului TVA-ul aferent facturilor emise după depă şirea pragului, în sumă de 142.000 de lei. În conformitate cu prevederile art.120 şi art.120^1 din OG nr.  92/2003 au fost calculate dobânzi (9.000 de lei) şi penalităţi de întârziere (18.000 de lei).

În timpul misiunii de audit au fost luate următoarele măsuri:

– s-a obţinut certificatul de înregistrare în scopuri de TVA;

-s-au înregistrat în contabilitate TVA-ul datorat şi dobânzile şi penalităţile calculate;

– s-a virat la bugetul statului TVA-ul datorat în sumă de 142.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea