Rămâi conectat

Politică Administrație

Mai puține ore de muncă pe săptămână pentru salariații români. PROIECT inițiat de parlamentarii PNL de Alba – Alexandru Pereș și Dan Coriolan Simedru

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Senatorul Alexandru Pereş şi deputatul Dan Coriolan Simedru, parlamentari PNL de Alba, au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii, care prevede reducerea programului săptămânal de lucru al salariaţilor, de la 40 la 38 de ore, iar ziua de lucru de vineri să fie de doar 6 ore, fără a fi afectată salarizarea personalului public.

Potrivit proiectului de lege, Codul Muncii se modifică, în sensul în care pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, respectiv de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării în plată.

Propunerea legislativă mai prevede că repartizarea timpului de lucru, în cadrul săptămânii, este de 8 ore pe zi, de luni până joi, şi 6 ore, vinerea, cu două zile de repaus.

În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o altă variantă de repartizare, inegală, a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale de 38 de ore pe săptămână.

” Având în vedere că există, în spațiul european, această tendință de flexibilizare a programului de muncă și a reducerii programului de lucru, poate ar fi momentul ca și în România să fie diminuat numărul orelor de lucru de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată. Scopul fiind acela ca, din punct de vedere social, familiile, în special cele cu copii, să aibă posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.De asemenea, am acorda un sprijin salariaților care se luptă cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, bineînțeles, nu în detrimentul productivității muncii. Și membrii activi ai societății românești ar trebui să beneficieze de flexibilizarea muncii și de reducerea numărului orelor de lucru, astfel încât protejarea sănătății fizice și mentale a salariaților să inducă, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa, în sens pozitiv, asupra calității și productivității muncii”, spune Alexandru Pereș.

Citiți și Alexandru Pereș: „Muncim ca să ne câștigăm timpul nostru liber”, spunea filozoful Greciei Antice, Aristotel

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal, în cadrul săptămânii de 38 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului, sau în absenţa acestui contract, prin regulament intern.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive că, începând din 2003, anul în care a intrat în vigoare actualul Cod al Muncii, legislativul l-a amendat periodic, aducând aproximativ 15 modificări şi completări.

Ei arată că, potrivit unei statistici Eurostat din 2005, media europeană privind orele de lucru pe săptămână este de 37,9, iar numărul de ore lucrate efectiv este de 31,5 ore în Olanda, de 34,5 ore în Norvegia, 35,5 ore în Danemarca, 35,6 ore în Marea Britanie, 36 de ore în Suedia, 37 de ore în Germania, în timp ce România are o medie de 41,4 ore săptămânal. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi

Bogdan Ilea

Publicat

în

Luni, 29 aprilie 2024 – Ședință ordinară la Consiliul Local Alba Iulia: Indexarea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2025, pe ordinea de zi Consiliul Local Alba Iulia este convocat în ședință ordinară, pe data de 29 aprilie 2024. Între proiectele de hotărâre de pe Ordinea de zi se află și proiectul de hotărâre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea