Rămâi conectat

Ştirea zilei

Liviu Marian Pop a radiografiat problemele învăţământului judeţean, acuzând presiuni ale politicului asupra justiţiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Secretarul general al FSLI, Liviu Marian Pop, însoţit de consilierul juridic Andreea Dumitriu, a fost prezent la Alba Iulia, la şedinţa Consiliului Liderilor al Sindicatului Învăţământ Alba (SIA) găzduită de Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, fiind invitat de preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca. Prima parte a şedinţei s-a desfăşurat în spatele uşilor închise, reprezentanţii mass-media având permisiunea să asiste la lucrări abia după circa 20 – 30 de minute. În cadrul discuţiilor s-a lansat propunerea ca SIA să se transforme oficial în uniune sindicală sub umbrela FSLI, prof. Ioan Stanca fiind însărcinat de liderii sindicali din judeţ să o ducă la îndeplinire. De asemenea, a fost abordată tema proceselor aflate în diferite stadii pe rolul instanţelor, precum şi a celor pe care sindicaliştii le pregătesc, iar Liviu Marian Pop a subliniat că FSLI va acorda sprijin juridic pentru urgentarea proceselor, dar acestea trebuie foarte bine organizate de la început până la sfârşit pe toate legile nerespectate de către autorităţi, în ordinea prorităţilor, altfel riscă să fie traşi la răspundere de propiii membri. De exemplu, este vorba despre plata diferenţei din programul 100 de euro, profesorii având de primit circa 300 de lei, după ce au încasat doar 130 de lei, drepturile privind decontarea navetei, etc.
lDiscuţii contradictorii la vârful SIA pe tema reprezentării în instanţă
O discuţie în acest sens a fost lansată în timpul şedinţei după ce vicepreşedintele Petru Damo i-a reproşat prof. Ioan Stanca faptul că nu a dus la îndeplinire decizia pe care, în calitate de preşedinte al SIA, o votase în Biroul Operativ, lăsând să se înţeleagă că aceasta ar fi cauza pentru care Curtea de Apel Alba Iulia a respins recursul SIA pe Legea privind acordarea primelor de vacanţă. Decizia respectivă se referă la întreruperea colaborării cu avocatul care a reprezentat până acum SIA în procese, despre care prof. Petru Damo susţine că nu numai că nu s-a mai prezentat la ultimul termen, ci nici măcar nu a depus o întâmpinare scrisă, astfel că sindicaliştii au pierdut cauza respectivă. În opinia vicepreşedintelui SIA, locul avocatului ar fi trebuit luat de consilierul juridic pe care Colegiul Liderilor hotărâse să-l angajeze.
În replică, prof. Ioan Stanca a demontat criticile, afirmând că SIA va cere revizuirea ambelor procese, prin prezentarea de noi înscrisuri, atât pe Legea nr. 221, cât şi pe Legea 330. În plus, nu este cert că instanţa ar fi dat câştig de cauză SIA, liderul FSLI anunţând că, în speţe similare, judecătorii au dat 4 soluţii diferite, uneori chiar în acelaşi judeţ. Oricum, Liviu Marian Pop a accentuat că datoria sindicatelor este să continue procesele „cap – coadă”, chiar dacă unele drepturi vor putea fi recâştigate, iar altele nu, neputându-se imputa acest lucru consilierilor juridici. În plus, el a menţionat că următorii 2 ani vor fi dificili pentru sindicate, care trebuie să se mişte cât mai repede, pentru a-şi putea reprimi cât mai curând posibil drepturile câştigate în instanţă şi a căror plată a fost deocamdată amânată până în 2012.
lLegea educaţiei propusă asumării ar trebui uitată
De la ora 18.00, Liviu Marian Pop a susţinut o conferinţă de presă la Hotel Transilvania. El a reafirmat că posibila majorare salarială de 15 la sută începând de anul viitor este o falsă problemă, deoarece bugetul pentru salarii în 2011 va fi aproximativ egal cu cel din anul 2010. Reprezentantul FSLI susţine că se doreşte, de fapt, menţinerea reducerii cu 25 la sută a salariilor, chiar dacă declarativ se încearcă a se spune că se recuperează 15 la sută. „Este o problemă falsă, fapt pentru care FSLI continuă demersurile în instanţă, pentru că noi mai avem o lege – 221/2008 – cea care prevede creşterea cu 50 la sută a salariilor profesorilor, cu care suntem în prezent la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La nivel naţional, avem procese câştigate care, cuantificate, înseamnă aproximativ 1,6 la sută din PIB-ul României. Din nefericire pentru Guvern, federaţia noastră a câştigat tot ceea ce se putea câştiga, trist este că, aţi văzut ce s-a întâmplat săptămâna trecută, CSM face recomandări de a sancţiona acei judecători care dau câştig de cauză salariaţilor din învăţământ reprezentaţi de sindicate. Eu cred că ar trebui sancţionaţi acei membri ai Guvernului şi Parlamentului care nu sunt capabili să dea legi şi să respecte legile în România”. Totodată, Liviu Marian Pop a spus că are informaţii potrivit cărora, sub ameninţarea cu destituirea din funcţii, directorii unităţilor de învăţământ – majoritatea numiţi doar cu delegaţii – sunt obligaţi să facă întâmpinări, prin juristul IŞJ Alba, la toate acţiunile în instanţă care prevăd recuperarea unor cheltuieli de personal.
Referitor la decizia luată cu puţin timp în urmă de Curtea Constituţională şi pe care o aflase de la jurnalişti, Liviu Marian Pop a menţionat că Legea educaţiei naţionale asumată de Guvern încalcă toate documentele semnate până acum, cum ar fi Pactul pentru educaţie, iar dacă Guvernul nu opreşte asumarea ei, atunci moţiunea de cenzură trebuie să-şi urmeze cursul şi Guvernul trebuie să plece. Această lege trebuie uitată, iar cea din Senat este mult mai aproape de adevăr, de reforma care se vrea să se facă în învăţământ. El a mai spus că în cazul în care finanţiştii vor intra iar în grevă, atunci şi FSLI se va ralia protestului, întrucât s-ar bloca şi plata salariilor din învăţământ, în caz contrar singura formă de protest stabilită pentru acest an fiind prezenţa în sală a 50 de sindicalişti, inclusiv din Alba, la votul pentru asumarea Legii educaţiei de către Guvern.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fetiță de 8 ani, lovită de o mașină, în Alba Iulia, în timp ce traversa regulamentar strada: Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului O fetiță de 8 ani, din Feneș, a fost lovită de mașină în timp ce traversa strada regulamentar, în Alba Iulia. Șoferița vinovată a plecat de la locul accidentului. La […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea