Rămâi conectat

Actualitate

Lista firmelor de medicamente pe care DNA le anchetează, alături de zeci de medici oncologi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorii DNA au scos la iveală “cancerul” din sistemul medical românesc, mai precis relația dintre mai mulți medici oncologi și companiile de produse farmaceutice, în detrimentul pacienților și al bugetului CNAS.

Cazul de corupție din domeniul medical pornește de sponsorizările primite de mai mulți medici din țară în schimbul prescrierii unor medicamente foarte scumpe folosite pentru tratammentul afecțiunilor oncologice (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice).

“Practic comandau medicamente ca și cum ar avea pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament cu medicamentul X, f scump. Se deconta, deci se achita din buget acel medicament firmei, medicul lua comisionul de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, congrese etc. În realitate nu era necesar acel medicament, căci nu exista pacient“, susțin surse judiciare.

Potrivit procurorilor DNA, acest fenomen se manifesta prin două direcții:

– creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, care presupune administrarea produselor menţionate.

– creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis. De altfel, la percheziţii s-au găsit cantităţi mari de medicamente, unele expirate, dar pentru ele se alocau fonduri. În realitate nu erau folosite toate, ci doar plătite din buget producătorului şi desigur cu profitului medicului care le prescria

Creșterea stocului este, în opinia procurorilor, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul Programului Național de Sănătate, fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical. În ceea ce priveşte consecinţele perpetuării şi extinderii practicii nelegale prezentate, acestea se reflectă în primul rând în bugetul asigurărilor de sănătate şi, în subsidiar, în starea de sănătate a populaţiei, mai spun procurorii.

Lista firmelor pe care DNA le anchetează în acest caz, alături de medici

– ROCHE ROMÂNIA SRL, structură a concernului multinaţional ROCHE (producător de medicamente)

– ACTAVIS SRL, producător/distribuitor de medicamente

– PFIZER ROMÂNIA SRL, companie biofarmaceutică

– TEVA PHARMACEUTICALS ROMÂNIA SRL, companie farmaceutică

– NOVARTIS PHARMA SERVICES SRL, producător de medicamente

– ALVOGEN ROMÂNIA SRL, producător de medicamente

– SANDOZ PHARMA SERVICES SRL, companie farmaceutică

– GLAXOSMITHKLINE ROMÂNIA SRL, producător de medicamente

– EGIS INTERNATIONAL, companie farmaceutică

– ROMASTRU TRADING, distribuitor de medicamente

– GLENMARK PHARMACEUTICALS SRL, producător de medicamente

„Din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce priveşte activitatea derulată de ROCHE ROMÂNIA SRL şi ACTAVIS SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecţie a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către ZAMONEA DAN, fost director general la ROCHE ROMÂNIA SRL, LUCUŢĂ TEODOR , fost director economic la ROCHE ROMÂNIA SRL, IVAN DAN, director general la ACTAVIS SRL“, mai arată procurorii anticorupție.

sursa: romaniacurata.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea