Rămâi conectat

Actualitate

Limita de vârstă pentru pensionare. Este posibilă continuarea activităţii după pensionarea pentru limită de vârstă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

pensionariPotrivit Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate.

 Aşadar, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei, conform legislaţiei în vigoare.
 Este demn de menţionat că în cazul pensionării pentru limită de vârstă, contractul individual de muncă (CIM) încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, legiuitorul neimpunând, ca în celelalte cazuri de pensionare, condiţia comunicării deciziei de pensionare.

Astfel, CIM va înceta de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, conform art. 56 alin. din Codul muncii.

În acest context, doar după această dată CIM iniţial nu mai există, iar salariatul poate presta activitate numai dacă încheie cu angajatorul un alt contract.
 În concluzie, angajatul poate lucra numai dacă încheie cu angajatorul un CIM.
Potrivit art. 83 lit. g) din Codul muncii CIM poate fi încheiat pe durată determinată la angajarea pensionarilor care pot cumula pensia cu salariul.
Sursa: avocatnet.ro

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea