Rămâi conectat

Politică Administrație

Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr: Kelemen Hunor poate să vină la Alba Iulia, la Centenar, nu neapărat în costum popular și tricolor la cingătoare

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că cetățenii români de origine maghiară sunt așteptați în 1 Decembrie 2018 la Alba Iulia, iar ținuta, ”costum popular și tricolor la cingătoare”, nu este obligatorie, fiind ”dezamăgit” de o declarație a liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a spus: ”Românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, iar maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea”.

”M-aș opri la o declarație a liderului UDMR, Kelemen Hunor, referitoare la Centenarul Marii Uniri. O declarație nepotrivită, dacă nu chiar provocatoare și jignitoare. Eu vreau să vă spun că m-am născut într-un sat pe Târnava Mică unde populația maghiară reprezenta atunci, cred și acum 35%, din populația satului. Am copilărit cu ungurii, am avut chiar coleg de bancă ungur, am și acum colaboratori, amici, colegi de partid de naționalitate maghiară. Mi-ar face deosebită plăcere ca ei și alți maghiari din România să nu țină cont de îndemnul președintelui Kelemen Hunor și să vină la Alba Iulia, la 1 Decembrie 2018 să mâncăm împreună mici, să bem vin fiert și bere. Cred că și dvs. sunteți în asentimentul meu, nu ne e frică că ungurii vor rupe Ardealul, ne e teamă de dezbinare, de tensiuni, de ură, a românilor împotriva maghiarilor și invers. În ce privește identitatea, depinde de politicieni, de oamenii noștri și ai lor de cultură, de respectarea legilor, de respectarea Constituției, un respect reciproc. Eu consider că atât maghiarii, cât și românii, au aceleași drepturi și responsabilități. Eu nu am cunoștință ca undeva în România să fie interzisă limba maghiară, nici ceardașul, știu că există foarte multe locașuri de cultură, nu am cunoștință să fie vreo diferență între români și unguri”, a spus Iona Lazăr.

Declarația sa vine după ce liderul URMD, Kelemen Hunor, a declarat: ”Sunt sigur de faptul că, dacă statul român, în ultimii 100 de ani,  nu s-ar fi străduit atât de mult și în mod vădit să asimileze minoritățile naționale și să elimine din societate tot ce nu este românesc, atunci poate și generațiile de astăzi s-ar raporta altfel la această problemă. Dar, pentru că, atât între cele două războaie mondiale, cât și pe vremea lui Ceaușescu, această intenție a fost clară, iar după 1989, de asemenea, s-a putut constata adesea o astfel de tendință, chiar dacă aceasta nu a fost declarată. Este oarecum clar că aceste temeri au reapărut: românii se tem că vrem să le luăm Ardealul, iar maghiarii se tem că românii vor să le ia identitatea”, a spus liderul UDMR”, a spus Hunor.

De asemenea, potrivit lui Lazăr, o altă afirmație a președintelui Kelemen Hunor a făcut referire la infrastructura din România.

”Dânsul spune că nu s-a modificat nimic de 100 de ani și face referire la viteza cu care acum 100 de ani mergea trenul de la București la Blaj. Văd că dânsul știe de viteza trenului de acum 100 de ani, dar nu are cunoștință de linia de mare viteză Timișoara – Budapesta – Viena. Nu are cunoștință că este în lucru și este finalizat pe tronsonul Simeria – Coșlariu/ Coșariu – Sighișoara/ Sighișoara – Brașov. Urmează Curtici – Arad – Simeria, o linie de mare viteză care în final va lega Budapeste de București și va trece prin Alba Iulia”, a spus Lazăr.

Ioan Lazăr a spus că românii de origine maghiară sunt așteptați la Alba Iulia să sărbătorească 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

”Am fost foarte dezamăgit, dragi cetățeni români, de naționalitate maghiară, cu ocazia Centenarului, la 1 Decembrie 2018, vă așteptăm la Alba Iulia și vă asigurăm că ținuta nu este obligatorie în costum popular românesc și nici cu tricolorul la cingătoare, vă așteptăm cu drag”, a conchis Lazăr.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea