Rămâi conectat

Politică Administrație

Liberalii din Alba Iulia intră în polemica legată de inscripția de pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina

Bogdan Presecan

Publicat

în

Polemica legată de textul inscripționat pe monumentul sub formă de clopot, ce simbolizează Marea Unire de la 1918, se încing. PNL Alba Iulia a remis un comunicat de presă prin care își exprimă poziția vizavi de această situație.

Perspectiva liberalilor coincide se pare cu  acuzațiile istoricului Marius Rotar. Acestea se referă la inscripția de pe monument, care este inspirată din Rezoluția Marii Uniri, mai exact la faptul că artistul a înlocuit  formularea „Țara Ungurească” cu „Țara Românească”.

BIROUL DE PRESĂ AL PNL ALBA IULIA: “PNL Alba Iulia a luat act de faptul că, din motive încă neelucidate, pe clopotul din bronz din Cetatea Alba Carolina, care simbolizează Marea Unire de la 1918, s-a redactat o inscripție greșită, care denaturează istoria națională și riscă să pună într-o lumină negativă momentul istoric de la 1 decembrie 1918.

Pe clopot se vrea a fi citată rezoluția Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, însă citarea este inexactă. Astfel, dacă în documentul original se arată că „Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor ….“, pe monumentul amplasat în piața din fața Universității „1 Decembrie 1918” (monument dezvelit de primarul Mircea Hava în 30 noiembrie a.c.), apare „Țara Românească” în loc de „Țara Ungurească”, așa cum este în textul oficial.

Acest fapt a fost sesizat deja de mai mulți cetățeni și de către mass-media locală și fie că este vorba de o greșeală a persoanei care a realizat monumentul, fie că este vorba de lipsa de informații privind textul Rezoluției Marii Uniri, PNL Alba Iulia cere firmei Grup Corint, care a realizat proiectul de renovare a zonei istorice, sau Primăriei Alba Iulia, ca beneficiar al lucrărilor, ca situația să fie de urgență remediată.

Ca partid național, PNL consideră că nu este normal ca, tocmai la Alba Iulia, textul rezoluției Marii Adunări Naționale de la 1 decembrie 1918 să fie denaturant și, mai mult, într-un spațiu public.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea