Rămâi conectat

Curier Județean

”Lectură în șură” – un proiect al Centrului de Cultură ”Augustin Bena” Alba pentru încurajarea lecturii la țară și promovarea valorilor locale. Va debuta pe 3 iulie, la Bistra

Alexandra Mates

Publicat

în

carti-Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba demarează, la începutul lunii iulie, proiectul ”Lectură în şură”, ce are ca scop încurajarea lecturii în rândul locuitorilor din mediul rural, indiferent de vârstă şi promovarea valorilor locale din fiecare comunitate.

Proiectul va debuta în data de 3 iulie, la Bistra, unde va fi lansată monografia ”Corul din Bistra”, o lucrare ce urmăreşte să readucă în actualitate activitatea celui mai vechi cor ţărănesc din România – Corul de la Bistra. Corul a luat naştere în anul 1892 întemeietor fiind preotul Petru Simu şi a fost condus de dirijorii Iuliu Coroiu, Gheorghe Burz şi Nicolae Râşteiu având în repertoriu lucrări compuse de renumitul compozitor de muzică corală Nicodim Ganea. După 20 de ani de tăcere, corul a fost reînfiinţat anul trecut prin grija primăriei din localitatea Bistra, fiind condus în acest moment de dirijorul Gelu Muntea.

Pe lângă lansarea cărţii, vor avea loc lecturi publice susţinute de scriitorul Ion Mărgineanu, muzicianul Gheorghe Burz, autoarea cărţii Daniela Floroian şi fiica dirijorului Nicolae Râşteiu, Ioana Râşteiu.

Proiectul va continua luna aceasta, în data de 10 iulie, la şura casei părinteşti a etnografului Valeriu Butură din Sălciua, unde vor lectura din lucrările lui Valer Butură scriitorul Cornel Nistea, nepoata autorului Dorina Butură, alături de invitaţi din lumea ştiinţifică a Albei şi Clujului.

”Pe 17 iulie 2016 vom poposi la şura prof.univ.dr. Ilie Moise de la Cut, unde vom lectura creaţii ale creatoarei populare Ana Neamţu din Cut şi pagini inedite din lucrările profesorului Ilie Moise.

În luna august proiectul va poposi la Oarda de Sus şi Oarda de Jos, unde vor avea loc ample manifestări dedicate scriitorului Ion Lăncrănjan”, transmit organizatorii.

Evenimentele sunt organizate de  Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ”Lucian Blaga„ şi Uniunea scriitorilor -filiala Alba- Hunedoara, alături de primăriile gazdă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea