Rămâi conectat

Politică Administrație

Kovesi: Trebuie modificată legislația privind regulile de atribuire a contractelor publice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Legislația privind atribuirea contractelor publice trebuie modificată, a spus, marți, într-un interviu la Europa FM, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

kovesi„În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupția nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislația, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilitățile”, a spus Kovesi.

Ea a menționat că în legislație încă există dispoziții contradictorii, care permit șefilor unor instituții să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. „Este important ca proiectele de legi să plece de la observațiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achizițiilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public”, a arătat șeful DNA.

Ea a adăugat că pârghiile pe care le au procurorii în ceea ce privește confiscarea averilor ilicite sunt suficiente în prezent, numai că eforturile DNA trebuie susținute de Ministerul Finanțelor, care pune în executare deciziile de confiscare.

„Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu”, a exemplificat Kovesi.

Ea a mai arătat că există oameni condamnați care, după ce sunt eliberați din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obținute ilegal, iar eforturile polițiștilor și procurorilor trebuie susținute de Ministerul Finanțelor. „O persoană care nu-și plătește impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înțeleg de ce nu se procedează așa și în cazul celor corupți, pentru care există decizii de confiscare”, a afirmat Kovesi

Procurorul șef al DNA a explicat că există corupție și la nivelul instituției pe care o conduce, fiind unele cazuri de scurgeri de informații din dosarele de anchetă, chiar dacă se dă o atenție crescută la selectarea personalului. Ea a mai spus că este util și ajutorul din partea cetățenilor, atât prin sesizări, cât și prin colaborare, atunci când sunt audiați în calitate de martori. „Există o stare de așteptare foarte mare din partea cetățenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste în care cetățenii au cerut independența DNA, au cerut ca influența politică să nu se răsfrângă asupra DNA”, a mai declarat Kovesi, scrie Agerpres.

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea