Rămâi conectat

Actualitate

ISU Alba: Măsuri minimale de prevenire a incendiilor la obiectivele de cult, cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Acum când așteptăm Sărbătoarea Învierii Domnului, pentru a feri sfintele lăcaşuri de furia focului este bine să fim prevăzători, pentru ca bunurile din jurul nostru să nu fie mistuite de flăcări şi pentru ca viaţa noastră să nu fie pusă în pericol, transmite ISU Alba.

Putem începe cu lucruri simple:

  • Privind lăcașurile de cult:
  • Evitarea desfășurării slujbelor religioase în interiorul obiectivelor aflate în curs de restaurare/renovare ori de execuție și interzicerea desfășurării lor în obiective care au amplasate, la interior sau la exterior, schele.
  • Desfășurarea slujbelor religioase în exteriorul bisericilor, iar în situația în care acestea se organizează în interior, menținerea ușilor de pe căile de acces și evacuare în poziție deschisă, îndepărtarea covoarelor/mochetelor și a mobilierului (scaune, bănci) din zona centrală a bisericilor, care nu sunt fixate ferm de pardoseală, cu excepția celui folosit de ierarhi și limitarea accesului credincioșilor, astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul de cult.
  • În cazul organizării slujbelor religioase în bisericile din lemn, acestea prezintă un risc foarte mare de incendiu, nu se permite aglomerarea credincioșilor în interior deoarece au ușile de acces/evacuare de dimensiuni mici și afectează evacuarea în caz de incendiu.
  • Desemnarea, de către ierarhi, a unor persoane responsabile, cu atribuții de supraveghere atentă pe durata desfășurării slujbelor religioase cu public numeros a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă, cu mijloace de stingere proprii la îndemână (ex. stingătoare de incendiu) și instruirea temeinică a acestora de către slujitorii bisericii.
  • Instruirea de către preoți, a participanților la slujbe asupra necesității păstrării calmului și evacuării în ordine a lăcașului de cult în cazul producerii unui incendiu, cu menționarea faptului că, în cazul evacuării de urgență a clădirii, să stingă imediat lumânările și să utilizeze lanternele din dotarea telefoanelor mobile.
  • Parcarea autovehiculelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor pompierilor sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori de incendiu,
  • Efectuarea prin grija factorilor de conducere de la biserici și mănăstiri, a unui control riguros după terminarea slujbelor religioase, pentru înlăturarea oricărei eventuale surse de inițiere a unui incendiu.
  • Privind spațiile de cazare și colecțiile muzeale:
  • Instruirea, de către factorii de conducere și administratorii așezămintelor mănăstirești, a persoanelor cazate în spațiile proprii mănăstirilor, asupra măsurilor de prevenire care trebuie respectate și privind modul concret de acționare în situația producerii unor evenimente.
  • Asigurarea permanentă a supravegherii atente a spațiilor care adăpostesc valori de patrimoniu mobil, precum lăcașurile de cult, colecțiile muzeule, depozitele de fonduri muzeale/carte rară și atelierele de restaurare, pentru eliminarea posibilității de sustragere a unor obiecte de valoare/cult și, implicit, de recurgere la tehnica incendierii, pentru acoperirea urmelor unor asemenea infracțiuni.
  • Privind utilizarea lumânărilor și a focului deschis:
  • Instruirea, de către preoți, a participanților la slujbele religioase de Sfânta Înviere, asupra faptului că lumânările aprinse trebuie ținute la distanță de haine, păr, mobilier, coroane sau alte obiecte de cult din materiale combustibile din interiorul bisericii și, de asemenea, că se recomandă evitarea deplasării cu lumânările aprinse în autovehicule (autoturisme, autocare, microbuze).
  • Interzicerea utilizării focului deschis la efectuarea curățeniei pe terenurile, în curțile lăcașurilor de cult, precum și în cimitirele din vecinătatea acestor obiective, în contextul în care asemenea activități se desfășoară, cu intensitate ridicată, premergător Sfintelor Sărbători de Paște.
  • În cazul producerii unui eventual incendiu în lăcașul de cult:
  • Se evacuează toți enoriașii din biserică, prin grija și sub coordonarea preoților, utilizând echilibrat toate căile de evacuare existente inclusiv cele din altar, acolo unde acestea există, o atenție deosebită fiind acordată persoanelor în vârstă ori cu un grad de mobilitate redus;
  • Concomitent cu evacuarea persoanelor, se asigură prima intervenție pentru stingerea incendiului, utilizând stingătoarele de incendiu;
  • Se vor anunța de îndată serviciile de urgență profesioniste la numărul de apel unic 112 și serviciul voluntar pentru situații de urgență al localității.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea