Rămâi conectat

Curier Județean

ISU ALBA: Din cauza numărului foarte mare al incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure, în perioada următoare se vor intensifica controalele privind respectarea legislaţiei şi se vor aplica sancţiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În data de 05.04.2017, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba a avut loc o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba sub conducerea domnului prefect Dănuț Emil Hălălai.

Unul din punctele de pe ordinea de zi a ședinței a fost prezentarea unei analize privind incendiile de vegetație uscată și fond forestier înregistrate pe raza județului Alba în perioada 31.03.2017 – 04.04.2017.

În intervalul menționat, pe raza județului Alba s-au produs 31 de incendii de vegetație uscată, litieră de pădure și coronament de rășinoase, pe raza a 18 unități administrativ-teritoriale. Intervențiile pentru stingerea unora dintre acestea s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile.

Numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure a crescut cu 652% în primul trimestru din 2017, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pompierii militari au participat la stingerea a 137 de incendii, faţă de 21 în 2016.

Ca urmare a igienizării prin incendiere a resturilor vegetale, a fost aplicată 1 amendă contravenţională în cuantum de 2.500 lei (Miraslău-Decea).

În cele patru zile au ars 142,15 hectare de vegetaţie uscată, 223,8 hectare literă de pădure şi 0,5 hectare coronament de răşinoase, iar pentru stingerea acestora s-a intervenit în total cu 438 de persoane şi 66 de mijloace de la ISU Alba, ISU Cluj, IPJ Alba, IJJ Alba, SVSU, lucrători silvici şi cetăţeni.

În tot acest interval, acțiunile de intervenție au fost conduse și coordonate în teren de Grupa operativă a ISU Alba.

Măsurile de prevenire şi stingere a incendiilor cu privire la vegetaţia uscată şi fondul forestier au fost prezentate de la începutul anului până în prezent, în mass-media locală, prin intermediul a 62 de materiale publicate în cotidiene locale, difuzate la posturile locale de televiziune și la posturile locale de radio.

Menționăm faptul că, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Unirea al județului Alba prin Inspecția de Prevenire, de-a lungul timpului a dat amenzi și avertismente cetățenilor care și-au incendiat terenurile în vederea igienizării. Cetăţenii au fost instruiți pe timpul efectuării de exerciții de alarmare de la nivelul unităților administrativ – teritoriale cu privire la igienizarea terenurilor prin incendiere, misiune pe care o va  continua până la finalul anului 2017.

În perioada următoare va avea loc o convocare, cu reprezentanți ai bisericilor, unde preoţii sunt rugați să transmită măsurile preventive de pe această linie, enoriașilor.

La nivel judeţean şi local s-au alocat mult prea multe resurse umane, materiale şi financiare pentru limitarea şi lichidarea incendiilor produse prin arderea vegetaţiei uscate. Prevenirea este mai puţin costisitoare decât intervenţia în cazul producerii incendiilor, nu produce pagube materiale şi nici victime. Toate acestea sunt argumente justificative pentru schimbarea opticii asupra modului de abordare a problematicii apărării împotriva incendiilor.

Pentru perioada imediat următoare, autorităţile judeţene (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „UNIREA” al judeţului Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba,  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba și Inspectoratul de Poliție al Județului Alba) vor intensifica controalele privind respectarea legislaţiei în vigoare privind arderea vegetaţiei uscate şi vor sancţiona persoanele fizice şi juridice şi autorităţile locale care se fac vinovate de încălcarea acesteia.

Împotriva celor vinovaţi se vor lua următoarele măsuri:

– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

–  sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

Informăm  cetăţenii că arderea vegetaţiei  este un fenomen  foarte periculos  care scăpat de sub control  a condus la incendierea  unor imobile, păduri, căpiţe de fân, etc. Nu în ultimul rând astfel de incendii pot produce victime în rândul populaţiei.

Salvează

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea