Rămâi conectat

Curier Județean

ISU Alba: 3,5 hectare arse şi patru incendii de vegetație uscată în weekend. Ce DOCUMENTE trebuie să obțină cetăţenii și ce AMENZI riscă

Ziarul Unirea

Publicat

în

În perioada 18-21 august 2017, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localitățiilor Blaj, zona dig Tîrnava Mare – mun. Blaj, zona Dealul Banța – loc. Ocna Mureș, loc. Căpâlna – com. Săsciori.

În total au ars aproximativ 3,5 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborîturi, litieră și plantație de pin.

Aceste incendii de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș, doborîturi, litieră și plantație de pin au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a focului deschis și fumatul.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea  consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.  Din  acest motiv, cunoaşterea  şi  respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare,  constituind  în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În  vederea  realizării  igienizării  terenurilor  prin  ardere,  cetăţenii  au obligaţia  de  a  solicita  şi  obţine,  de  la  autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

Garda de intervenție Sebeș a intervenit vineri, în loc. Vințu de Jos, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism, proprietatea lui C.A. Pompierii militari au acționat cu o autospecială complexă de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars compartimentul motor în proporție de 17% și bateria și s-a deteriorat capota mașinii. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un conductor electric defect.

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit duminică, pe râul Mureș pe raza loc. Sîntimbru, pentru scoaterea unui cadavru din apele râului. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de intervenție, o barca pneumatică și patru subofițeri.

Garda de intervenție Sebeș a intervenit duminică, în loc. Răhău, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la niște baloți de paie, proprietatea lui I.C. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale complexe de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sebeș. Ca urmare a acestui incendiu, au ars 50 de baloți de paie, 7 nuci (proprietatea lui B.G.), miriște și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 30 de ha. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă utilizarea necorespunzătoare a focului deschis.

Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit duminică, pe str. Luncii din loc. Gîmbaș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o căpiță de fân, proprietatea lui F.V. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale complexe de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars trei căpițe de fân și vegetație uscată pe o suprafață de aproximativ 600 mp. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă fumatul în locuri nepermise.

Garda de intervenție Sebeș a intervenit duminică seara, pe Valea Tonii din loc. Tonea, com. Săsciori, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o cabană nelocuită. Pompierii militari au acționat cu o autospecială complexă de intervenție. Ca urmare a acestui incendiu, au ars acoperișul căzut al cabanei confecționat din scândură și doi pereți din lemn în proporție de 60 % . Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea