Rămâi conectat

Curier Județean

IȘJ Alba, implicat într-un proiect ce are ca scop promovarea limbii franceze

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asociatia Côtes-d’Armor întreține relații foarte bune cu Polonia si Romania. Din aceste legaturi fructuoase a luat nastere Proiectul Erasmus+ ”A inova pedagogia limbii prin Kamishibaï” care are ca scop promovarea limbii franceze la nivelul celor doua tari, un parteneriat cu un puternic impact la niveul tarilor participante, dar mai cu seama la nivelul elevilor implicati si al profesorilor care i-au coordonat, proiect gestionat de Centrul franco-polonez de la Olsztyn și inițiat de Federația Côtes-d’Armor – Roumanie și Asociația  Côtes-d’Armor Warmie-Mazurie.

ISJ Alba04De mai mulți ani, Federatia Côtes d’Armor menține o legătură privilegiată cu România și Polonia. Dar din anul 2014, Federația Côtes-d’Armor – Roumanie, Asociația  Côtes-d’Armor Warmie-Mazurie  și Centrul polono-francez Olsztyn a lansat proiectul Erasmus +, de dimensiune europeană, obtinand totodata si finantarea necesara.

Este vorba de o mobilitate cu un puternic impact in predarea limbii franceze prin tehnici noi, moderne si atractive pentru copii si totodata, prin tehnici atat de vechi deoarece au la baza ”povestea” cu un deosebit randament pentru cei mici dar si pentru cei mari, iar prin stagiul la care elevii romani au participat, toti elevii au fost efectiv integrati in tot ceea ce inseamna ”povestea invatarii limbii franceze” ìntr-o maniera inedita si namaiauzita.
Jean-Jacques Philip, Presedintele Asociatiei Warmie-Mazury s-a implicat considerabil in organizarea, derularea si evaluarea elevilor participanti la stagiu, devenind un ”tata” pentru toti participantii. Din acel moment, limba franceza a inflorit in sufletele elevilor participanti la proiect si a devenit , mai presus de toate, o cultură!

Trei scoli sunt parte a acestui proiect: Scoala gimnaziala ”Lucian Blaga” Ocna Mures, Palatul Copiilor din Alba Iulia, Liceul Tehnologic din Ocna Mures, Liceul Tehnic Agricol ”Al. Borza” din Geoagiu.
După o primă vizită în România, în toamna lui 2014 pentru a defini temele și obiectivele, moment in care a avut loc o ampla conferinta la Alba Iulia, la Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” sustinuta de Inspector scolar prof. Staicu Laura, Inspector scolar prof. Popoviciu Corina, Directorul Palatului Copiilor, prof. Dumitru Malin si o seama de invitati, profesori, elevi merituosi, persoane implicate si cadre didactice direct interesate si pasionate, vizitarea Inspectoratului Scolar judetean Alba si intalnirea oficiala cu d-na Inspector scolar general prof. Daramus Marcela cu care au fost impartasite obiectivele si implicarea Inspectoratului scolar in proiect,  un al doilea eveniment,  școala de vară a fost organizată în luna iulie, în Olsztyn. Douăzeci de tineri, români și polonezi, precum și profesorii lor s-au intalnit acolo, punand in practica, prin metode ad-hoc practicate, un teatru japonez pentru a învăța limba franceză. Atat profesorii, Inspector scolar prof. Codruta Londroman, prof. Coman Cristina, prof. Tiutiu Alin, prof. Popoviciu Corina au avut parte de cele mai interactive si intensive experiente de predare a limbii franceze dar si de o pedagogie diferita, participand la toate cursurile oferite pentru elevii romani si polonezi.

Intentia de a invata limbi franceza printr-un teatru japonez de călătorie, dezvoltat pe cale orala, prin ilustrare, colorare, reprezentare, scris în limba franceză a dat in final roade, cand elevii au trebuit sa treaca examenul final, acela de a-si reproduce, pe grupe, participand fiecare cu tot talentul cu care a fost inzestrat sau pe care  l-a dobandit la cursurile acestea de formare, pentru ca ei au fost formati, in prealabil, timp de doua saptamani cat a durat stagiul, examen final pe care l-au trecut cu brio, invingatori si mult mai increzatori in ei decat ar fi crezut la inceputul cursurilor. Sunt fapte, lucruri reale, pe care fiecare le-a simtit si cu siguranta le-a impartasit cu drag.

Jean-Jacques Philip : „Proiectul Erasmus se va încheia în 2016. Elevii și profesorii, francezi, polonezi, români vor fi invitați  in final sa arate ceea ce au învățat! ”

Intreaga echipa de profesori care au predat: Claudette, Corinne, Jean- Yves, Marion, Anais prin modelele de povesti reproduse, animatoarele care au completat grupul de supraveghere si consiliere sunt mentorii care au insuflat incredere si pasiune pentru studiu elevilor romani si polonezi.

Tot programul a fost constant accesat si actualizat pe site-ul : http://cotesdarmor-warmie-mazurie.jimdo.com/emploi-du-temps-2015/.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea