Rămâi conectat

Actualitate

IPJ ALBA: Atenţie la incendiile de vegetaţie uscată! Recomandări cu caracter preventiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ultimele trei zile, poliţiştii, alături de pompieri şi cetăţeni, au intervenit la mai multe incendii de vegetaţie produse pe raza municipiilor Alba Iulia, Sebeş şi Blaj precum şi în mai multe comune din judeţ.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice pentru identificarea celor ce au provocat aceste incendii, în vederea tragerii lor la răspundere legală şi atrag atenţia asupra pericolului ce îl reprezintă incendiile de vegetaţie uscată, scăpate de sub control.

 De la sosirea primăverii şi odată cu îmbunătăţirea  condiţiilor meteorologice, în judeţul Alba s-au produs mai multe incendii de vegetaţie uscată pe care cetăţenii le-au scăpat de sub control, consecinţele acestora putând fi deosebit de grave.

În aceste condiţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba reaminteşte tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri că le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabilă a primăriilor şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

Amenzile prevăzute pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2005, privind protecţia mediului, sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei pentru cele juridice.

În plus, faţă de persoanele care provoacă incendii în urma cărora sunt provocate pagube materiale, sunt întocmite dosare de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere, pentru care legea penală prevede pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

În vederea prevenirii unor evenimente grave, generate de aceste incendii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba face câteva recomandări cu caracter preventiv:
–   nu provocaţi incendii de vegetaţie decât cu respectarea tuturor prevederilor legale;
–    în cazul în care observaţi asemenea incendii, anunţaţi autorităţile la numărul de urgenţă 112:

–    conducătorilor auto le recomandăm să nu intre în perdelele de fum provenite de la incendiile provocate în apropierea arterelor rutiere, pentru că riscul producerii unor accidente în lanţ este mare;

–    în asemenea cazuri să oprească autovehiculele în afara părţii carosabile iar atunci când nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia, punând în funcţiune luminile de avarie în mod succesiv.

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea