Rămâi conectat

Politică Administrație

Ioan Lazăr, liderul ALDE Alba – Așteptăm cu nerăbdare ca depozitul de la Galda să fie dat în folosință. Prețurile la gunoi ar trebui să scadă cel puțin la jumătate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cel mai mare și mai ambițios proiect la care s-a angajat până în prezent Consiliul Județean Alba a fost finalizat recent, și anume Sistemul de management integrat al de­șeurilor din județul Alba, care include și depozitul ecologic de la Galda de Jos.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, a precizat că se așteptă cu nerăbdare ca depozitul de deșeuri de la Galda să fie dat în funcțiune, dat fiind costuirle foarte ridicate pentru deșeurile menajere.

„Așteptăm cu nerăbdare ca depozitul de la Galda să fie dat în folosință. Costurile pentru deșeurile menajere au ajuns la niște prețuri foarte mari și nu știu unde se va ajunge dacă nu se va rezolva problema.

Sperăm ca cei care s-au ocupat de lucrări să nu fi uitat din nou ceva. (…) Normal ar fi ca prețurile să scadă cel puțin la jumătate, cele mai mari costuri fiind înregistrate la transport. Trebuie să ne orientăm spre alte județe unde gropile de gunoi sunt mai apropiate, pentru că dacă  eliminăm substanțial costurile la transport, ar trebui să scadă foarte, foarte mult și prețul pentru consumatori”, a precizat Ioan Lazăr.

Proiectul a fost unul foarte amplu și a presupus, în afara depozitului de la Galda, închiderea gropilor neconforme de la Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir şi Ocna Mureş, staţie de transfer Blaj, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an, staţie de transfer Tărtăria cu o capacitate de 33.044 de tone pe an. Trebuie precizat că acest proiect nu ar fi putut fi finalizat fără efortul financiar al Consiliului Județean Alba, care a contribuit cu suma de circa 15 milioane de euro, bani necesari pentru continuarea lucrărilor într-un moment în care banii europeni au fost blocați.

Consiliul Județean Alba a lansat deja, oficial, procedura de achiziție publică privind delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor construite în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor”.

Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 lei (aproximativ 26 milioane de euro).

În perioada următoare vor fi lansate și procedurile de concesiune pentru desemnarea operatorului sau a operatorilor care vor gestiona activitatea de colectare a deșeurilor din cele patru zone ale județului Alba. Licitațiile vor fi organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Alba”, din care fac parte toate unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv Consiliul Județean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea