Rămâi conectat

Ştirea zilei

Între 26 august și 28 august, Festivalul “Dilema veche” în Cetatea Alba Iulia: dialog, multiculturalism, sărbătoare comunitară – „NOI suntem ceilalți”. PROGRAMUL evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul “Dilema veche” se desfășoară și în acest an la Alba Iulia cu trei zile bine chibzuite și legate într-un mozaic intelectual. Astfel, între 26 august și 28 august, a cincea ediție a Festivalului ne va pune, din nou, față în față pe „noi” cu „ceilalți” și ne va face să descoperim frumusețea lumii din care facem parte și valorile noastre comune.

festival dilema ziua1029Apreciat drept un festival care întrunește anumite standarde europene (și onorat cu EFFE Label) Festivalul organizat de revista Dilema veche împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba oferă trei zile de program divers, în care publicul își va regăsi dilemele. Ca în fiecare ediție, conferințele și dezbaterile se vor îmbina cu concerte și lecturi publice, copiii vor avea ateliere dedicate lor, iar Cetatea Alba Carolina și garda ei vor asigura un spațiu primitor pentru cei care doresc să petreacă un weekend cultural de calitate.

Conferința inaugurală va fi rostită de Mugur Isărescu, membru al Academiei Române. Câteva dezbateri vor pune în discuție probleme actuale ale lumii și ale Europei, începând cu migrația și consecințele ei. Una dintre dezbateri îi are drept participanți pe câțiva diplomați remarcabili: Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, George Maior, ambasadorul României în SUA și Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace la București. O alta aduce în Alba Iulia lideri de vârf ai cultelor religioase din România: între alții, Rafael Shaffer, Rabinul Șef al României, și Muurat Iusuf, șeful cultului musulman din România. A treia dezbatere are loc între intelectuali europeni de prestigiu: Judith Vidal Hall (editoarea revistei Index on Censorship), Carl Henrik Fredriksson (fondatorul Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene din care face parte și Dilema veche) și Martin Simečka, scriitor și jurnalist slovac, fost disident în perioada comunistă.

În fiecare seară, pe cele două scene amenajate (în Piața Cetății și în curtea interioară a unității militare 01684), vor avea loc concerte care reunesc genuri diferite: world music, jazz, rock, blues, muzică tradițională și clasică. Vor fi prezenți: Budapest Gipsy Simphony Orchestra, A.G. Weinberger, Marcian Petrescu & Trenul de noapte, Westroot, Hakeshet Klezmer Band, Mahala Rai Banda. Pianista Ana Silvestru va oferi un recital de pian în Catedrala Romano-Catolică. Spectacolul „Bella Ciao” (o adevărată istorie a folk-ului Italian din ultimele decenii) va fi interpretat de Riccardo Tesi, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Ginevra Di Marco, Alessio Lega, Andrea Salvadori & Gigi Biolcati. Duminică seara, Holograf va prezenta un concert acustic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche, împreună cu Marius Bațu și un cvintet de coarde.

În cadrul Festivalului „Dilema veche” vor mai avea loc ateliere pentru copii, lecturi publice (cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu și Armand Goșu), proiecții de filme: Dincolo de calea ferată de Cătălin Mitulescu și Toto și surorile lui de Alexander Nanau.
Programul complet poate fi consultat pe festival.dilemaveche.ro

Conceput pentru a-i oferi publicului ocazia de a se întâlni cu personalități ale artelor și culturii, Festivalul aduce în spațiul public spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă de peste 20 de ani: dialog, valori culturale de prim rang, reflecția asupra temelor esențiale ale societății, buna dispoziție și umorul. Începând cu 26 august vă așteaptă la Alba Iulia o îmbinare de tradiție și modernitate, într-o Cetate unică în Europa. Timp de trei zile, invitații la festival, redacția revistei Dilema veche și publicul vor alcătui o comunitate ad hoc a dilematicilor de pretutindeni.

Dilema veche multumește partenerilor în organizare: Primăria Alba Iulia, Biblioteca Județeană Alba, Batalionul 135 Geniu Apulum și Consiliului Județean Alba,  partenerilor tradiționali: Reprezentanța Comisiei Europene în România, Europe Direct Alba Iulia și sponsorilor: Transavia, Rompetrol – KazMunayGas Group Member, Automobile Bavaria, Philips, Aqua Carpatica, Albalact, Domeniile Sâmburești, Pizzarotti, Young Advertising, Apulum S.A Porcelain Factory, Hama, Hotel Parc Alba Iulia, CoraTradeCenter.ro, Florea Grup, Tuca Zbarcea Asociații, Toskana Garten.

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

Vineri:

Ora 18.00: Conferința despre patrimoniul cultural și economie cu prof. dr. Mugur Isărescu, pe Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Prof. dr. Mugur Isărescu, membru al Academiei Române, deschide Festivalul Dilema veche printr-o conferinţă despre „Economia românească și banca centrală în drumul spre modernitate și europenitate“.

Banca Națională este, prin tradiție, o instituție care sprijină patrimoniul cultural: are colecții de artă, susține proiecte culturale și artistice. Conferința încearcă să descrie relația complexă între aspectele „strict” culturale și legăturile lor cu economia și finanțele.

Ora 20.00: Recital Ana Silvestru, în Catedrala Romano-Catolică Sf. Mihail

Pianista Ana Silvestru a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București și la Universitatea de Arte din Zurich. A concertat în Franța, Spania, Austria, Germania, Olanda, Elveția, Polonia, Israel, Japonia. În cadrul Festivalului Dilema veche, va interpreta Suita “Mormîntul lui Couperin” de Maurice Ravel şi “Tablouri dintr-o expoziţie” de Modest Musorgski.

21.00: Concert Budapest Gypsy Symphony Orchestra – 100 violins, în Piața Cetății

Mai este numită şi Orchestra celor o sută de viori ţigăneşti. În 2014, a fost recunoscută drept o comoară naţionară de către parlamentul maghiar. Orchestra este faimoasă pe plan mondial, performând de aproape 30 de ani lucrări clasice, precum piese din Liszt, Bartok, Kodaly, Hubay, Erkel, Brahms, Tchaïkovsky, Sarasate sau Strauss, dar şi muzică modernă şi tradiţională din cultura maghiară şi muzică folk ţigănească.

Ora 23.00: Concert „La nuit américaine”, în curtea interioară UM 01684

Cu Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Chuck Hubbard & Westroot.

  • Marcian Petrescu cîntă la muzicuţă şi a pus bazele formaţiei Trenul de Noapte. În anul 2000, a activat alături de Mike Godoroja în trupa Blue Spirit.

Pentru ediţia din acest an a Festivalului Dilema veche, Marcian a pregătit un spectacol special, sub titulatura “Chicago Harmonica Blues Tribute”, prin care doreşte să aducă în atenţia publicului o serie de piese de referinţă ale unor nume de legendă din perioada modern-contemporană a genului Harmonica Blues, multe dintre aceste piese fiind interpretate în premieră absolută în România.

Alături de Marcian Petrescu (muzicuţă, voce), se vor afla pe scenă: Mihai Alexandru Tacoi (chitară), Vali Vatuiu (baterie), Robert Ardeleanu (bas).

● AG Weinberger, chitarist carismatic de înaltă clasă, oferă, în noua formulă de band, o nouă dimensiune componistică şi stilistică repertoriului său, reunind piese de jazz, blues, soul, blues-rock într-un concert de colecţie, adevărate bijuterii. Trupa recreează în stil propriu un univers muzical de înaltă ţinută, piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker sau selecţia din compoziţiile proprii.

  • Americanul Chuckk Hubbard este singurul cîntăreţ profesionist de banjo cu cinci corzi din România. A crescut cu muzică bluegrass în Pennsylvania, învăţînd tehnicile care se folosesc cu acest instrument American. S-a mutat apoi în România, cîntînd live cu unii dintre artiştii cei mai importanţi din ţară-

Alături de Westroot, Chuckk Hubbard cîntî bluegrass şi country în România din 2012. Westroot cîntă un mix de stiluri tradiţionale, de la hard-driving bluegrass la Americana de secol 19, la country contemporan, fiind singura trupă din ţară care poate interpreta melodiile în mod autentic, cu un banjo traditional. Atitudinea lor pe scenă este, de asemenea, tipică pentru muzicienii country, trupa împărtăşindu-şi dragostea pentru ceea ce fac alături de publicul European.

Sâmbătă:

Ora 10.00, până la ora 20.00: Cetatea Copiilor Str. Militari

Ateliere pentru copii în colaborare cu The Walt Disney Company, Central and Eastern Europe

Ora 12.00: Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 15.00: Proiecție de film: Toto și surorile lui – la Casa de Cultură a Sindicatelor

Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu,sperînd că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lung metraj, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

Ora 17.00: Migration, Democracy and the Future of Europe

Trei intelectuali europeni discută despre cîteva probleme actuale ale Europei. Șocul migrației, atentatele, situația internațională complicată au creat probleme noi în Uniunea Europeană. Cum arată, în acest context, viitorul Europei? Va reuși să rămînă unită nu doar formal, dar și prin valorile ei? Există o divizare profundă în societate? Mai cred cetățenii europeni în viitorul lor? Sînt doar cîteva întrebări la care încearcă să răpundă Carl Henrik Fredriksson, Judith Vidal-Hall și Martin Simečka.

Ora 18.30: Clubul Ambasadorilor noștri – Grădina interioară, Traseul celor Trei Fortificații

Am avut ideea ca, la Festivalul din acest an, să invităm cîțiva ambasadori la o discuție liberă despre cîteva teme actuale ale Europei și ale lumii, punînd în centru problema migrației. Este o temă despre care, în lumea globalizată de astăzi, se va mai discuta mult, iar soluțiile pentru a face față valurilor de migranți nu sînt ușor de găsit. Experiența unor diplomați în abordarea unor astfel de probleme e necesară, tocmai pentru că un fenomen precum migrația are un impactinternațional și nici o țară nu poate găsi singură soluțiile adecvate. Această conferință este realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Clubul Ambasadorilor noștri: ES Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, ES George Maior – ambasadorul României în SUA, ES Angela Cristea – Șef al Reprezentanței CE în România, ES Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România.

Ora 20.00: Evreii din România în context european – conferinţă de Andrei Oișteanu, la Cafeneaua cu Dileme (Terasa Poarta a III-a)

Evreii din România în context european: asemănări și deosebiri

Cartea lui Andrei Oișteanu Imaginea evreului în cultura română a apărut în mai multe ediții și a fost tradusă pînă acum în germană, franceză, engleză și maghiară. Pentru Festivalul Dilema veche 2016, autorul a pregătit o sinteză despre istoria comunităților evreiești din România. Întrucît în Alba Iulia a existat una dintre cele mai vechi comunități evreiești (care a primit dreptul de ședere în cetate și de organizare în vremea principelui Gabriel Bethlen), prezentarea unei astfel de conferințe este mai mult decît necesară.

Ora 21.00: Concert „Bella Ciao”, în Piața Cetății

În 1964, spectacolul Bella Ciao a marcat începutul renaşterii folkului italian, interpretat, atunci, de Caterina Bueno, Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Gruppo di Piadena, Ivan Della Mea, Michele L. Straniero şi Sandra Mantovani, printer alţii. La aniversarea a 50 de ani de la concertul original, inovarea constă în aranjamentele orchestrate de acordeonistul Riccardo Tesi, precum şi prezenţa unor voci extraordinare din muzica folk italiană a ultimilor 30 de ani: Ginevra Di Marco, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda şi Alessio Lega. Director artistic: muzicologul  Franco Fabbri.

Ora 23.00: Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea, în Curtea interioară UM 01684

Hakeshet Klezmer Band Oradea s-a înfiinţat în 2006 și este formația de muzică  klezmer a Comunității Evreilor din Oradea. În urma succesului de la debut, formația a fost invitată să deschidă săptămâna Euroiudaica din cadrul Festivalului Culturii Europene 2007 la Sibiu, an în care Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană. Au urmat și concerte la Teatrul Evreiesc din București, la Sinagoga din Brașov și în Sala Filarmonicii din Oradea. Membrii formației sunt: Bogdan-Bodis Adam – pian și sintetizator, Cătălin Chirilă –  clarinet,  Levi Nicolae –  vioară, Boros-Konrad Petru – contrabas, Ilie Pop – trombon, Trendler Iosif – percuţie.

Au mai participat la nenumărate concerte în Oradea, cît şi în ţară – dintre care enumerăm doar cîteva: Săptămîna culturii idiş la Ambasada Austriei, Festivalul “Avram Goldfaden”, organizat de Institutul Cultural Român 2014, Mediaş MECEFF 2012, 2014, 2015, la  Cluj-Napoca, Zilele Maghiarilor 2014, Sighişoara, Tîrgu Mureş, Timişoara, Galaţi, Braşov – şi peste hotare, la Debrecen (Ungaria), Tsfat (Israel, 2008) şi au reprezentat România la Klezfiesta 2009, în Buenos Aires.

Încărcată de tradiţiile ebraice, dar şi inspirată şi îmbogăţită de culturile populare ale zonelor geografice unde au ajuns evreii, muzica klezmer impresionează prin sinceritatea sentimentelor şi poate fi ascultată ca o poveste.

Duminică:

Ora 10.00, până la ora 20.00: Cetatea Copiilor Str. Militari

Ateliere pentru copii în colaborare cu The Walt Disney Company, Central and Eastern Europe

Ora 12.00: Ceremonialul Schimbului de Gardă

Ora 13.00: Dilema veche: Ședință de redacție, Cafeneaua cu Dileme (Terasa Poarta a III-a)

Mulți cititori ne-au întrebat, de-a lungul timpului, cum facem revista. Cum alegem temele dosarelor (care individualizeazăDilema veche în peisajul presei din România). Așa că ne-am gîndit să arătăm asta într-o ședință de redacție cu public. O ședință deschisă. Ideea nu e nouă: a avut-o Radu Cosașu acum mulți ani. O punem în practică abia acum, la Festivalul Dilema veche 2016.

Ora 15.00: Film: Dincolo de calea ferată de Cătălin Mitulescu, Casa de Cultură a Sindicatelor

Dincolo de calea ferată este un film care impresionează prin tensiune, tandrețe și realism magic. Dincolo de calea ferată regăsim un București viu, efervescent, uman și tandru, reconstruit de Cătălin Mitulescu dintr-o memorie pe care o aduce în timpul prezent. E o poveste relațională despre capacitatea unei femei de a reface țesătură familială destrămată, despre jocurile de putere dintre genuri și despre un moment simbolic în context românesc

Cariera de regizor a lui Cătălin Mitulescu a debutat cu selecția la Cannes a primelor două scurtmetraje, iar cel de-al treilea, Traffic, a fost laureat al Palme d’Or în 2004. Debutul în lungmetraj, în 2006, a fost de asemenea un succes. Filmul Cum mi-am petrecut sfîrșitul lumii a avut premiera în secțiunea „Un certain regard”, la Cannes, la fel și următorul său film, Loverboy. Dincolo de calea ferată este cel mai nou lungmetraj al său.

Ora 17.00: Migrația religiei sau religia migrației, în Piața Cetății

De multe ori, în comentariile despre problemele acute ale Europei și ale lumii de azi, apare în discuție tema diferențelor dintre religii (care, uneori, duc la conflicte). De exemplu, unii consideră că migrațiaare și un substrat religios, cu implicații serioase. Există destui oameni care cred că atentatele din ultima vreme sînt cauzate de credința religioasă. Există unii care cred, dimpotrivă, că tocmai lipsa credinței a creat, în lumea de azi, probleme grave, inclusiv conflicte sîngeroase. Am invitat cîțiva înalți ierarhi, reprezentanți ai unor culte religioase diferite, să dialogheze pe tema rolului religiei în lumea de azi.

Invitaţi:  ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România. Moderator: ES Theodor Baconschi.

Ora 19.00: Lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu, la Cafeneaua cu dileme

Trei eseiști citesc din cărțile lor apărute în acest an: Andrei Oișteanu a publicat Sexualitate și societate. Istorie, religie, literatură (Editura Polirom); Teodor Baconschi a publicat un volum în dialog cu Dan-Liviu Boeriu, Anatomia ratării(Editura Humanitas); Armand Goșu a publicat, la Editura Curtea Veche, Euro-falia. Publicul prezent la Festivalul Dilema veche 2016 va avea ocazia să-i asculte pe cei trei autori citind din cărțile lor și să intre în dialog cu ei.

Ora 21.00: Concert Holograf acustic – un unplugged de neuitat, Piața Cetății

Un concert unic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche. Holograf cîntă împreună cu Marius Bațu & D’Accord String,pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate.

Pentru toată lumea, trupa Holograf reprezintă o rețetă de succes, îmbinînd o longevitate remarcabilă cu un repertoriu – mereu îmbogățit – de cîntece cu priză la toate categoriile de vîrstă. Acestea fiind deja știute, Holograf vrea să vină la Festivalul revistei Dilema Veche de la Alba Iulia cu o propunere nouă, mai aproape de spiritul și nivelul artistic al evenimentului. Desigur, repertoriul nu va fi mult diferit, pentru că orice artist este, pînă la urmă, prizonierul propriei sale opere. Modalitatea de abordare va fi însă una mai rar întîlnită, dar cu siguranță mai sinceră și mai directă. Spectacolul unplugged va relua piese mai noi și mai vechi, nu neapărat cele din spectacolele obișnuite, cîntece altfel orchestrate și interpretate cu instrumente acustice. Li se vor adaugă sonoritatea unui cvintet de coarde și vocea și chitara lui Marius Batu, vechi și bun prieten al formației. Sperăm că noutatea propunerii să își găsească locul în atmosferă specială a festivalului, iar piesele atît de cunoscute ale trupei să strălucească mai viu în noua haină ce li se pregătește. Un spectacol unplugged nu este ceva nemaiîntîlnit, dar atunci cînd cîntecele sînt reduse la esență, se întîmplă ca aceeași muzică să capete alte nuanțe, iar mesajul să devină mai clar și mai puternic. Este o ocazie foarte bună pentru cei care îndrăgesc deja formația, cît și pentru cei care poate abia acum o descoperă, să o vadă într-o altă lumină, cu o altă sonoritate, într-un loc aparte, și el de curînd redat orașului, ca un dar pentru toți spectatorii Festivalului Dilema Veche. (Iulian Vrabete)

Ora 23.00: Concert Mahala Rai Banda – în Curtea interioară UM 01684

Mahala Rai Banda este o fuziune de muzică ţigănească românească, cu riffuri de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice, născută la intersecţia a două sate: Clejani, care a trimis in lume Taraful Haiducilor, şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocîrlia.

Mahala Rai Banda a trecut de la nunţi în România pe scena Operei din Paris. Melodiile cîntate de ei s-au făcut auzite în toate colţurile lumii, în faimoase edificii culturale precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova,  Opera din Viena, BBC Studio 6. De altfel, trupa a cîntat în deschiderea unor concerte susţinute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey,  Jimmi Cliff.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea