Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Între 24-30 aprilie, Săptămâna Europeană a Vaccinării: Părinţii copiilor nevaccinaţi cu ROR sunt rugați să se programeze la medicul de familie. Vaccinurile salvează vieți!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), 24-30 aprilie 2017, este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi implementată de Statele Membre ale Regiunii europene.

În fiecare an, în luna aprilie, toate organizaţiile implicate în stoparea şi eradicarea bolilor prevenibile prin vaccinare îşi unesc forţele pentru a sublinia importanţa vaccinării.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) prin intermediul Grupului de Vaccinologie se alătura acestui demers prin acţiuni de conştientizare în rândul populaţiei vulnerabile, cât şi prin organizarea de evenimente ştiinţifice profesionale în rândul medicilor.

Prin mesajul” Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, campania SEV 2017 își propune sensibilizarea populației în privința importanței imunizării pe tot parcursul vieții și asupra necesității imperative de creare și susținere a unei imunități de grup în toate comunitățile.

Vaccinarea în România este asigurată majoritar de medicii de familie. Conform Programului Naţional de Imunizare, aceştia administrează vaccinuri tuturor sugarilor, copiilor, adolescenţilor şi adulţilor.

Începând din 2016, ţara noastră se confruntă cu o epidemie de rujeola, cauzată de scăderea pragului de vaccinare optimal. În prezent sunt vaccinaţi aproximativ 85% din copii (la un an) – cu doza I, respectiv 67% (la 5 ani) cu doza II, iar procentul optim de a stopa o epidemie de rujeola este de 95% acoperire vaccinală. Rujeola este una dintre cele mai contagioase boli, răspândindu-se foarte rapid în rândul populaţiei.

La data de 21 aprilie 2017, Institutul Naţional de Sănătate Publică a publicat ultimele informaţii în legătură cu extinderea epidemiei de rujeola la noi în ţară.  Până la această dată s-au raportat 4881 cazuri de rujeola, din care 22 decese. Toţi copiii decedaţi nu au fost vaccinaţi cu ROR.

Din păcate, judeţul Alba este pe locul 8 în ţară la numărul de cazuri confirmate de rujeola.

Pe această cale tragem un semnal de alarmă în rândul populaţiei judeţului Alba.  Rujeola este o boală extrem de contagioasă (se răspândeşte foarte uşor şi rapid) şi nu trebuie considerată o boală uşoară. Faptul că este supranumită boala copilăriei, acest lucru nu înseamnă că este o boală” banală”, ci dimpotrivă, este o boală gravă pentru copiii noştrii cauzând din păcate şi deces.

Toţi medicii de familie din judeţul Alba au în stocurile cabinetelor vaccinul ROR (rubeola, rujeola, oreion), care protejează copiii de această boală. Direcţia de Sănătate Publică Alba a asigurat continuu acest vaccin medicilor de familie, nefiind sincope de achiziţie. Pe această cale, le mulţumesc – judeţul Alba fiind printre puţinele judeţe din ţara care are pe stoc toate vaccinurile necesare.

Rugăm părinţii copiilor nevaccinaţi cu ROR să se programeze la medicul de familie şi să înceapă recuperarea vaccinală. Evitaţi plimbările cu sugari în spaţii închise, supraaglomerate.

Schema de vaccinare ROR conform Programului Naţional de Imunizare este: o doză la vârsta de un an şi a doua doză la vârsta de 5 ani. În contextul acestei epidemii, pentru a proteja şi sugarii de această boală, s-a coborât vârsta de vaccinare la 9 luni. În consecinţă, pentru perioada de epidemie, schema de vaccinare este: 9 luni (9-11 luni), 12 luni şi 5 ani.

” Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”

Dr Mădălina Vesa- medic specialist medicina familiei, membru al grupului de vaccinologie a SNMF


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Floriile 2024. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Floriile 2024 • Când pică Floriile în următorii ani: Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice în 2024, 2025. Floriile ortodoxe 2024 sunt în 28 aprilie, iar Floriile catolice 2024 în 24 martie. Paștele Ortodox 2024 este în 5 mai, iar Paștele Catolic 2024 în 31 martie. În Duminica Floriilor, românii ortodocși sărbătoresc Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea