Rămâi conectat

Politică Administrație

Interviu cu avocatul Ovidiu Jidveian, Preşedintele PSD Alba Iulia: “Românii trebuie să își învețe politicienii să-i respecte”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

-Domnule Ovidiu Jidveian a trecut ceva vreme de la ultima apariție a dumneavoastră în presa locală.  Ce considente v-au făcut să fiți mai discret în aparițiile publice si implicit ce considerente v-au facut să reveniți?

 Aveți dreptate, a  existat  o perioadă  în care am preferat  să mă retrag din aparițiile publice referindu-mă aici la presa locală . Am considerat că trebuie să fie o perioadă de reculegere și reflexie mai ales că în urmă cu aproape jumătate de an familia mea  a trecut printr-un moment foarte greu pierzându-l pe cel care ne-a marcat tuturor viețile și mă refer aici la tatăl meu. Consider că este normal să existe și astfel de momente în care tăcerea poate fi singura alinare dar la fel de normal este și să revin în prim-planul vieții politice a județului nostru și încep prin a vă acorda acest interviu. Să nu uităm că timpul nu stă pe loc, că problemele noastre nu se rezolvă prin amânare și că e nevoie să luăm atitudine față de ceea ce se întâmplă în viața societății românești de azi. Problemele oamenilor au rămas aceleași  și  sunt departe de  soluționare, tocmai de aceea consider că aflându-mă în categoria persoanelor care iau atitudine, vreau să vorbim cu responsabilitate despre ceea ce se întâmplă într-o Românie tot mai corupta , tot mai sărăcită și tot mai prost administrată .

 -Domnule Ovidiu Jidveian, cei care cunosc mediul politic local vă percep ca fiind un tânăr politician cu o abordare diferită față de ceea ce se înțelege prin lupta pentru putere. Cât de reală este o astfel de imagine și care sunt principiile care stau la baza acestei percepții?

Vreau să știți că mie nu-mi place expresia  „luptă pentru putere”  deți din păcate politica românească s-a transformat într-o „ciolaniadă” în  care constatăm aproape peste tot tipul de politician arivist sau politicianul de comision. Aceste practici imorale și cel puțin ilegale au ajuns să fie un șablon al percepției politicianului român, un fel de normalitate pe care o acceptăm ca pe o fatalitate. Cred că a venit vremea ca românii să își învețe politicienii să-i respecte. Eu unul vin cu o altă abordare asupra politicii și anume   ideea  politicianului vertical și principial . Poate veți avea impresia că sunt cuvinte care nu-și găsesc locul în România reală, dar cred că fac parte din categoria celor  care vor să  pună punct stilului anormal de a face politica la care făceam referire  anterior . Consider că un cetățean responsabil pentru a deveni politician  de vârf  trebuie  în primul rând să fi realizat  ceva în viața anterior abordării carierei politice , să  dețină o pregătire  temeinică ,  să fie realizat profesional  și  material, pentru că vă spun sincer ne-am săturat de politicianul care promite marea cu sarea în  campania electorală care nu a realizat nimic notabil în viață  și consideră politica ca o metodă  de a  sălta pe  scara socială. Mai mult  decât atât  un  politician  ajuns  într-o funcție de decizie  , trebuie să fie purtătorul unui mesaj relevant, să reprezinte interesele  unei colectivități  și cel mai important e să combine voința și capacitatea  intelectuală în așa fel încât să schimbe în bine  societatea românească cea care i-a acordat  un vot de  încredere . Sper  că românii  s-au  săturat să fie reprezentați de nulități în Parlamentul României  spre exemplu și să nu mai  voteze ca într-un teatru absurd tot felul de măscărici pe care  îi regăsim apoi doar în scandaluri  și  pomeni electorale . Eu unul mă consider  printre aceia care vor să schimbe ceva și probabil   această  atitudine   principială mi-a atras multe adversități în  această lume murdară  a  politicii.

 -Domnule avocat, cât a mai rămas din ideea de justiție socială și cât mai este statul român unul social?

Justiția socială este un concept larg dar când ne referim la justiție  socială în România, ne gândim la egalitatea de tratament  între  cetățeni,  în fața instituțiilor publice , la protecția categoriilor  defavorizate etc . Din păcate România deși are eticheta de stat social   nu se comportă deloc așa, injustiția socială fiind un fenomen care se acutizează pe an ce trece. În mod practic Guvernul a pus  povara  crizei din România tot pe  spatele  categoriilor defavorizate, au scăzut salariile  bugetarilor , a redus pensiile umilind astfel sute de mii de oameni, au crescut taxele și impozitele. Practic, Guvernul actual  a  luat  de la săraci pentru a menține privilegiile clientelei politice .Clientelismul politic a ajuns politica guvernamentală și vorbim tot mai rar despre asta deși evidența nu mai poate fi ignorată.În loc să se recurgă la aceste măsuri de austeritate  , într-un Stat Social s-ar fi găsit  alte surse de venituri pentru bugetul de stat printr-un control mai strict al achizițiilor publice care în proporție  de 90% sunt  supraevaluate și aici  fac din nou referire la politicianul de comision  . O altă sursă de finanțare ar fi fost stimularea   investițiilor în România . Din păcate, începem să pierdem și puținii investitori pe care-i mai avem  cu consecință directă  a creșterii șomajului și a reducerii contribuțiilor la bugetul de stat . M-am întrebat  de multe ori care  este strategia pe  termen mediu și lung a actualei coaliții de guvernământ  pentru ca pe zi ce trece  România se  afundă în datorii ,iar românul suferă de sărăcie cruntă? Injustiția socială e o formă de expresie a unui guvern fară viziune. Principiul justiției sociale a fost aruncat în întuneric prin intrarea în beția  „luptei pentru putere”. Într-un stat  în  care 70%  dintre absolvenții de facultate  nu  își găsesc loc de muncă și  preferă să aleagă calea exodului  pentru munca primară  în  alte state  cred că  putem vorbi de un stat  cu un viitor amanetat  , un stat  cu justiție socială  atrofiată .

 -Domnule Ovidiu Jidveian ce credeți că lipsește clasei politice din care faceți parte pentru a deveni funcțională în raport cu cetățenii pe care-i reprezintă?

 Cred că actualei  clase politice îi lipsește orientarea către specaliști, către oamenii pregătiți și în al doilea rând consider că ne lipsesc oamenii  principiali și dornici de a face ceea ce trebuie pentru țara asta. Ne lipsește o doză de patriotism în sensul în care să înțelegem că România reprezintă un simbol nu o pușculiță din care niște politicieni lacomi să se servească la nevoie. Ne lipsește onestitatea și raportarea corectă la nevoia de adevăr, ne-am obișnuit să acordăm minciunii atât de mult spațiu încât aceasta are acum pretenția adevărului. E clar pentru mine că nu se mai poate continua așa, pentru dumneavoastră?

 -Domnule Jidveian cum vedeți județul Alba peste 5 ani? 

 Am să răspund cu o mică glumă care județ , întrucât peste 5 ani sau chiar mai repede județul Alba așa cum îl știm noi s-ar putea să nu mai existe, să discutăm despre  regiunea centru  , întrucât sunt unii  care se grăbesc să-l desființeze. Eu am încredere totuși că se  vor găsi  suficienți oameni cerebrali care să  oprească această intițiativă abuzivă și dezastroasă pentru economia și dezvoltarea  județului Alba și a municipiului Alba Iulia. Județul Alba este un județ cu mare potențial, avem un pământ foarte roditor, un climat bun, un subsol foare bogat în minerale  dar avem și zone  turistice și vestigii istorice  cu care ne mândrim peste tot în lume . Dar că în foarte multe alte cazuri lipsește administrarea eficientă. Județul Alba va avea șansa să fie printre județele   fruntașe ale țării atât ca nivel de trai cât și ca reprezentativitate istorică  în momentul  în care vor veni lideri care să  prioritizeze  folosirea  banului  public în sensul dezvoltării  celor trei direcții la care făceam referire, agricultura , mineritul și turismul . Ceea ce  se întamplă acum în județul Alba este cel puțin aberant . În condiții de austeritate și  în ani de profundă criză  avem în fiecare săptămână câte un eveniment, o sărbătoare cu iz local, așa zisele pomeni electorale, evenimente organizate de unii doar pentru a fi văzuți dar mari consumatoare de bani publici. Banii sunt luați de la pensionari , de la sistemul medical, de la  bugetari, de la noi toți cei care ne numim din cănd în când cetățeni. Eu îmi doresc  un județ  în care liderii să aibe priorități și prioritatea numărul unu să fie bunăstarea cetățeanului și dezvoltarea  comunității, îmi doresc politicieni   care să lucreze  în folosul comunității nu numai să muncească în a aduna voturi. Îmi doresc o altă generație  de  politicieni una mai principială  pentru ca astfel încet , încet  lucrurile  se  vor așeza pe direcția bună, cu o singură  condiție însă ca cetățeanul să meargă la vot, să  ia atitudine și să  voteze responsabil. De fapt un vechi proverb românesc spune „cum iți așterni, așa dormi”  și tare nu aș vrea să mai trăim încă mulți ani în umbra tragediei unor cuvinte care sunt mai reale decât au fost vreodată. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea