Rămâi conectat

Curier Județean

Inspectorii DSVSA vor verifica în perioada imediat următoare unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală

Mădălina Opriș

Publicat

în

carne-de-porcInspectorii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba vor verifica, în perioada imediat următoare, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman.

Comercializarea și consumul unor mari  cantități de produse de origine animală în perioada sărbatorilor de iarnă necesită  intensificarea acțiunilor de supraveghere și control, pentru verificarea respectării condițiilor sanitar veterinare din târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor,bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmări , în principal  aspecte legate de :

-condițiile sanitar veterinare de funcționare  a unităților care comercializează produse de origine animală (condițiile de depozitare; proveniența alimentelor de origine animală, modul în care sunt manipulate și expuse la vânzare, prezența vitrinelor frigorifice care să mențină temperatura corespunzătoare și care să  evite contaminarea produselor)

-condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală

-Interzicerea  tăierii animalelor  în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar;

-modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii

În cazul în care în urma controalelor oficiale sunt identificate neconformități, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu legislația în vigoare (retragerea/confiscarea produselor alimentare, sancționare contravențională, suspendarea sau interzicerea activității unităților, etc)

Sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.

Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar.

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) organizând acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de A.N.S.V.S.A. cu alte autorităţi abilitate.

De asemenea, față de verificarile dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atenție deosebită se acorda în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care  D.S.V.S.A.   Alba  a dispus urmatoarele măsuri:

Instruirea în cadrul LSVSA județean a  personalului sanitar veterinar de pe raza județului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;

Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba  în vederea asigurării efectuării în bune condiții a examenului trichineloscopic;

Asigurarea unui program de permanență, în perioada 05.12.2016-08.01.2016 la sediul D.S.V.S.A. Alba și în cadrul L.S.V.S.A. Alba în vederea confirmării probelor pozitive la Trichinella spp.

La nivelul județului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează  în cadrul Circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din localitatile  Alba Iulia, Câmpeni, Teiuș, Aiud, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Blaj având un  program de lucru între orele 800-1700, în cursul săptămânii (luni-vineri), sâmbata 800-1600, iar duminica între orele 800-1400.

Pe lânga aceste circumscripții, în județul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare Private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ.

În acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp.  Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor cetățenilor :

-Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gosposdăriile populației, precum și a cumpărării de carne și produse de origine animală obținute numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

-Consumul de carne de porc numai după ce a fost supusă examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnavire de trichineloza.

-Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

-Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

-La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

-Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

-Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează conf.HG 984/2005 cu amenzi de până la 40.000 lei.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul judetului Alba la nr. de tel./fax  0258/835915; sau 0800.826.787 precum și la adresa de e -mail:[email protected]o.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM

Bogdan Ilea

Publicat

în

Aproape 6.500 de persoane au intrat pe piața muncii din județul Alba în anul 2023, ajutate de AJOFM În cadrul ședinței de colegiu prefectural, directorul AJOFM Alba a prezentat obiectivele avute anul trecut. Aproximativ 6500 de persoane au intrat pe piața muncii și aproape 13.000 de oameni au fost ajutați prin servicii de informare și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea