Rămâi conectat

Actualitate

INS: Câștigul salarial mediu net a urcat, în iunie, la 2.018 lei. În învățământ și sănătate, câștigul net a scăzut ușor

Ziarul Unirea

Publicat

în

baniCâștigul salarial mediu nominal net a urcat la 2.078 lei în luna iunie a acestui an, în creștere față de luna precedentă cu 15 lei (+0,7%), iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) – 5.295 lei și cele mai mici în hoteluri și restaurante – 1.251 lei. Câștigul salarial mediu nominal brut a urcat la 2.874 lei, cu 0,7% mai mare decât în luna mai 2016 notează Agerpres.

„În luna iunie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar și realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte)”, informează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea băuturilor, cu 14,5%, în activități de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, cu 10%-12,5%, în telecomunicații, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități industriale, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente — între 6% și 8%, în extracția minereurilor metalifere, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzacții imobiliare, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului — între 3% și 4,5%.

Cele mai importante scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi terestre și transporturi prin conducte, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transport, industria metalurgică — între 3% și 5% și între 1,5% și 3% în activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio și activități de editare muzicală; activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), cercetare-dezvoltare, colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor (inclusiv activități de recuperare a materialelor reciclabile; activități și servicii de decontaminare).

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în administrația publică (0,2%), respectiv ușoare scăderi în învățământ (-0,7%) și sănătate și asistență socială (-0,4%).

Astfel, în învățământ câștigul salarial mediu net era de 1.932 lei, în iunie, iar în sănătate și asistență socială de 1.969 lei.

„Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paște), sume din profitul net și din alte fonduri. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici în unele activități economice’, precizează INS.

 sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea