Rămâi conectat

Actualitate

Încă un litigiu în care Judecătoria Alba a dat dreptate Volksbank, într-un proces cu clienții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

”Nu toți clienții care dau băncile în judecată invocând clauzele abuzive au dreptate, judecătoriile înregistrând și cazuri în care motivația adevarată a clienților este să-și reducă obligațiile de plată, deși erau foarte conștienți de întinderea acestora la semnarea contractului”, spun reprezentanții Volksbank.

În noiembrie 2012, Judecătoria Alba a înregistrat pe rol procesul prin care M.S., în calitate de client, dădea în judecată Volksbank, invocând caracterul abuziv al clauzelor privind comisionul de risc și cerând anularea acestora și restituirea sumelor percepute.

De fapt, clientul reclamant era departe de a fi o persoana naivă, care a avut o nevoie urgentă de bani și n-a apucat să se documenteze asupra costurilor creditului și a condițiilor contractuale. În fapt, persoana respectivă avea nu unul, ci două credite contractate de la Volksbank. La un an de la semnarea primului contract, în ciuda ‘relației abuzive’, persoana în cauză a optat pentru contractarea unui nou împrumut, în condiții similare. Mai mult, primul credit din acest litigiu a fost contractat pentru a refinanța alte împrumuturi de la Volksbank, urmărindu-se și obținându-se astfel reducerea substanțiala a costurilor.

În aceste condiții, instanța apreciază că, ”dacă nu i-ar fi convenit condițiile contractuale, nu ar fi apelat la aceeași unitate bancara pentru refinanțarea unor credite vechi și acordarea unor sume suplimentare, și cu atât mai puțin ar fi încheiat un nou contract de împrumut după un an de zile”. Mai mult, instanța apreciază că ”în aceste condiții, reclamanta este un consumator avizat care cunoștea ce fel de contracte încheie și care le sunt clauzele, pentru că o refinanțare a unui credit anterior nu poate fi contractată decât după o cunoaștere foarte exactă a condițiilor refinanțării”.

Astfel, la începutul lunii februarie, instanța a respins cererea clientei, constantând că ”relația dintre părți rămâne a fi una pur juridică, reglementată prin contract și, în temeiul acesteia, obligațiile lor reciproce există așa cum au fost ele negociate”.

Pe lângă acest caz, la instanțele din Alba există și alte sentințe favorabile Volksbank, de exemplu în dosarele 1730/176/2012, 1512/298/2012 și 2474/176/2012.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea