Rămâi conectat

Actualitate

În termen de 2 săptămâni, toate instituțiile statului sunt obligate să publice pe paginile de internet 25 de seturi de informații de interes public. Vezi care sunt acestea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Memorandumul cu tema ”Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”, inițiat de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) și Cancelaria Primului Ministru a fost aprobat astăzi, 2 martie 2016, in Ședința de Guvern.

siteuri administratieDin cele 25 de seturi de informații prevăzute in prezentul Memorandum, 19 sunt expres specificate de cadrul legal (in anumite cazuri: solicitări de informații de interes public, petiții, modele de reclamații administrative) urmand ca toate instituțiile să le afișeze in același loc și același mod iar parte din restul de șase au fost propuse de MCPDC după consultări cu societatea civilă respectiv după studierea modelelor de bună practică existente la nivelul unor instituții.

Într-un termen de 2 săptămani ministerele și celelalte autorități ale administrației publice centrale, companiile, agențiile și alte instituții din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora precum și instituțiile prefectului vor afișa, in format standardizat și in aceleași secțiuni din paginile de internet, in total 25 de seturi de informații, atat documente prevăzute, minimal, in legea nr. 544/2001 (cum ar fi: programul de audiențe, bilanțul contabil, bugetul instituției) cat și alte documente, publicabile și fără să conțină informații clasificate/ confidențiale, cerute constant de societatea civilă:
– Execuția bugetară
– Evidențierea posturilor vacante
– Agenda persoanelor din conducere
– Drepturile salariale ale persoanelor din aparatul public și beneficiile acestora
– Centralizatorul achiziţiilor publice care să arate execuţia contractelor de peste 5.000 euro și contractele aferente
– Formularele tip – cerute de autorităţi persoanelor fizice/juridice, durata completării acestuia urmand a fi specificată.

Prin adoptarea acestui Memorandum, Guvernul urmărește:
– Transparentizarea activității autorităților administrației publice centrale și a instituțiilor din subordinea/coordonarea acestora, in scopul eficientizării informării publicului și prevenirii corupției in sectoarele prioritare;
– Creșterea accesului publicului la informațiile de interes public, prevăzute minimal de lege și suplimentar, cerute insistent de societatea civilă;
– Îmbunătățirea proceselor de structurare a informațiilor și de comunicare a acestora in spațiul public; Uniformizarea modului de aplicare a legislației din domeniul accesului la informații de interes public; Creșterea capacității autorităților publice de furnizare a informațiilor de interes public pentru cetățeni.

MCPDC (care va elabora in continuare și un indrumar pentru specialiștii instituțiilor), alături de Cancelaria Prim-Ministrului, exercită și rolul de urmărire a aplicării prevederilor Memorandumului.

În paralel, Miniștrii Violeta Alexandru, Ministru – MCPDC și Vasile Dincu – Vicepremier, Ministru MDRAP au susținut o serie de consultări cu structurile asociative ale administrației publice locale (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din Romania – UNCJR, Asociația Muncipiilor din Romania – AMR, Asociația Orașelor din Romania – AOR și Asociația Comunelor din Romania – ACOR), in vederea preluării, ca bună practică, a prevederilor Memorandumului, și la nivelul unităților administrativ-teritoriale din toată țara.

”Asumandu-și să contribuie la practicarea unei guvernări participative și deschise cu respectarea acelorași standarde la toate palierele executivului, Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) indeplinște astăzi, la trei luni de la investirea Guvernului și in paralel cu inființarea de la zero și operaționalizarea Ministerului, unul dintre obiectivele majore asumate in Planul Sectorial de Măsuri”, a declarat Ministrul Violeta Alexandru, mulțumind colegilor pentru decizia de adoptare și anunțand concentrarea eforturilor in continuare pe urmărirea aplicării, in practică, a prevederilor Memorandumului. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea