Rămâi conectat

Sport

În primul turneu al anului, la Montebelluna, evoluţie în stil italian a şahistului albaiulian Mihnea Costachi

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mihnea Costachi Campionate Europene 2Tânărul şahist albaiulian Mihnea Costachi a început anul competiţional prin prezenţa, în perioada 3-8 ianuarie, la festivalul internaţional de şah de la Montebelluna, o pitorească localitate italiană aflată în apropiere de Veneţia.

Festivalul este unul dintre cele mai puternice turnee care se desfăşoară în Italia şi cuprinde mai multe secţiuni, pornind de la turnee pentru mari maeştri internaţionali, până la turnee de copii începători. Mihnea Costachi a fost invitat de organizatori să participe într-una dintre cele mai interesante secţiuni ale festivalului, un meci al generaţiilor între o formaţie de şahişti veterani experimentaţi şi o echipă de juniori europeni foarte talentaţi, fiecare jucător dintr-o echipă având de disputat câte două partide cu fiecare dintre cei 5 componenţi ai echipei adverse, un sistem de joc intitulat “sistemul Scheveningen”.

Din echipa “Old Generation” au făcut parte marii maeştri internaţionali Vladimir Petkov (Bulgaria, rating FIDE 2550), Miroljub Lazic (Slovenia, 2489), Petar Arnaudov (Bulgaria, 2461), Milan Drasko (Muntenegru, 2447) şi maestrul internaţional Milan Mrdja (Croatia, 2321), în timp ce echipa “New Generation” a fost formată din Dmitrij Kollars (Germania, 2500), Andea Stella (Italia, 2480), Leon Livaic (Croaţia, 2451), Mihnea Costachi (România, 2422) şi Franc Ashiku (Albania, 2341). Deşi porneau cu şansa a doua, “lupii tineri” s-au impus la capatul celor 10 runde cu un scor categoric: 31,5 – 18,5 !

Într-o ţară care a inventat stilul “catenaccio” în fotbal, Mihnea, pregătit de antrenorul Marius Ceteraş, a jucat mult mai solid decât o face de obicei, probabil şi din cauza faptului că era la primul turneu de acest gen, în care a avut în faţă doar jucători foarte experimentaţi şi niciun meci mai uşor. Din cele 10 partide juniorul albaiulian a câştigat două partide împotriva croatului Milan Mrdja, a remizat 7 partide şi a pierdut un singur joc, cu cel mai bine cotat adversar Vladimir Petkov, la capătul unei partide foarte echilibrate. Acest rezultat i-a asigurat talentatului şahist albaiulian un câştig de 8 puncte rating, dar principalul beneficiu al turneului a fost acumularea de experienţă, obiectivul din acest an al lui Mihnea fiind să se apropie de borna rating 2500 şi de titlul de mare maestru internaţional, pe care speră să îl obţină cât mai curând. De altfel tot calendarul competiţional din anul 2017 al şahistului legitimat la Politehnica Iaşi va fi axat pe participarea la turnee internaţionale foarte puternice, cu adversari mai bine cotaţi, scopul principal urmărit fiind creşterea sa în valoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea