Rămâi conectat

Ştirea zilei

În luna octombrie, premierul Dacian Cioloș va face o vizită de lucru în județul Alba – Întâlniri pe tema Strategiei de Dezvoltare a Munților Apuseni și organizarea Centenarului Unirii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Premierul Dacian Cioloș va fi prezent în județul Alba, în luna octombrie, și va avea întâlniri de lucru cu echipe din conducerea administrației județene și a municipiului Alba Iulia, după cum a anunțat vicepreședintele CJ Alba, Florin Roman, în cadrul unei conferințe de presă organizată de PNL.

florin-romanEl a precizat că temele principale vor fi Strategia de Dezvoltare a Munților Apuseni, respectiv înființarea centrului de consultanță pentru proiecte cu finanțare din fonduri europene și de la bugetul național de la Roșia Montană și organizarea Centenarului Unirii.

Referitor la primul subiect, Florin Roman a explicat că Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică (UGAT)pentru Munţii Apuseni va fi înființată în urma aprobării de către Guvern, în şedinţa de miercuri 28 septembrie 2016, a Memorandumului prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional în vederea îmbunătăţirii situaţiei socio-economice a locuitorilor din zonele pilot: Roşia Montană-Munţii Apuseni, Valea Jiului şi Moldova.

”Zona Munţilor Apuseni este importantă pentru noi. Centrul care va fi înfiinţat la Roşia Montană va oferi consultanţă pentru dezvoltarea acestei zone. Dorim să găsim soluţii alternative de dezvoltare a zonei Apusenilor. Vor exista programe pe infrastructură, resursă umană, dezvoltare rurală etc. Intenţia Guvernului este de a integra proiectele ce vor fi finanţate atât din fonduri europene cât şi de la bugetul naţional într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei. Am lucrat împreună cu fostul deputat Olar la această strategie de dezvoltare a Munţilor Apuseni şi suntem convinşi că va avea efectul scontat”, a spus vicepreşedintele CJ Alba.

Unitatea de la Roșia Montană va avea o funcţie strategică de analiză a nevoilor locale şi de realizare sau revizuire a unor strategii de dezvoltare locală în vederea asigurării unei abordări integrate de dezvoltare economică şi socială, prin structurile specializate de planificare şi regenerare locală/teritorială, proiecte şi operaţiuni teritoriale etc. ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, va asigura şi coordonarea între ministere, autorităţi de management, structuri locale şi alţi beneficiari. UGAT va avea rol în identificarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor locale, în elaborarea şi implementarea lor prin Direcţia Generală de Proiecte Strategice din Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele aflate în gestiune la acest minister şi prin structurile specializate ale MDRAP şi ale celorlalte ministere care au în gestiune programe de finanţare cu fonduri europene sau din bugetul naţional Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică pentru Munţii Apuseni va monitoriza şi evalua proiectele pilot.

Florin Roman este de părere că o abordare integrată a programelor de finanţare va îmbunătăţi semnificativ viaţa locuitorilor din Apuseni şi zona Apusenilor, care se confruntă acum cu un declin demografic, cu o îmbătrânire a populaţiei, cu migraţia forţei de muncă, cu lipsa unei infrastructuri moderne, o valorificare redusă a potenţialului turistic, o agricultură de subzistenţă, cu un şomaj ridicat, se va dezvolta simţitor din punct de vedere economic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea